Demos is een team nomadische kenniswerkers. We volgen maatschappelijke ontwikkelingen die de cultuur-, jeugdwerk- en sportsector vormgeven en werken aan gelijkheid en participatie. We staan voor cultuur, jeugdwerk en sport die aansturen op maatschappelijke veranderingen en bouwen aan een meer open, inclusieve en democratische samenleving.
Solidariteit en superdiversiteit: theorie en praktijk
item_left
item_right
Solidariteit en superdiversiteit: theorie en praktijk
Formaat en de AP Hogeschool nodigen in het kader van het Postgraduaat Open Jeugdwerk nodigen Stijn Oosterlynck uit om zijn inzichten uit het DieGem-onderzoek te delen. Na de lezing kan je kennismaken met één van de 5 praktijken die in het kader van dit verhaal werden verzameld.
Vlaanderen is de laatste decennia uitgegroeid tot een superdiverse samenleving. In de grote steden, zeker in specifieke wijken, is er amper nog sprake van een culturele meerderheid. Sociaal werkers en jeugdwerkers worden dus meer en meer geconfronteerd met culturele verschillen. Het DieGem-onderzoek focuste op goede praktijken waar mensen van diverse afkomst elkaar ontmoeten en dingen samen doen. Het gaat ook over praktijken van burgerschap, gedeeld eigenaarschap en de educatieve processen waarin burgers solidariteit leren.
In het kader van het Postgraduaat Open Jeugdwerk nodigen Formaat en de AP Hogeschool Stijn Oosterlynck uit om zijn inzichten uit het DieGem-onderzoek te delen. Na de lezing kan je kennismaken met één van de 5 praktijken die in het kader van dit verhaal werden verzameld:
Kleur in het jeugdwerk (J@m Mechelen)
Kleur in het jeugdwerk is een initiatief van vzw Jeugd- en Jongerenwerk Mechelen vzw, kortweg J@M vzw. J@M vzw organiseert activiteiten in de vrije tijd van kinderen, tieners en jongeren. Met het project Kleur in het Jeugdwerk wil J@M kinderen en jongeren met een niet-West-Europese achtergrond duurzaam toeleiden naar de Mechelse jeugdbewegingen. “Nog te vaak zijn onze jeugdbewegingen bolwerken van autochtone kinderen, jongeren en leiding uit een voordeliger sociale achtergrond. Ze weerspiegelen al lang niet meer de Mechelse jeugd van vandaag. Met buddytrajecten, begeleidingen op maat en ontmoetingsmomenten wil J@M de bruggen slaan naar deze jongeren. “
Meetingpoints (MSC & Formaat)
Er is de voorbije tijd heel wat te doen rond moslimjongeren. Ook al zijn de meeste moslimjongeren hier geboren, ze hebben te maken met heel wat negatieve beeldvorming. Vaak wordt over hun hoofden heen gepraat. Gelukkig is er ook plaats voor realisme en idealisme via de Meetingpoints. Meetingpoints zijn fora van MSC in samenwerking met Formaat waar jongeren samenkomen en praten: Over radicalisering en identiteit, participatie en migratie, mannen en vrouwen, ambities en dromen, verliefd zijn en seksualiteit. De Meetingpoints vonden plaats in Antwerpen, Gent, Lokeren, Mechelen en Kortrijk en MSC en Formaat organiseerden ook een studiedag in November. Tijdens deze workshop kom je meer te weten over Meetingpoints en de bijhorende toolbox.
Wereldspelers (Ambrassade)
De afgelopen jaren kwamen steeds meer jonge vluchtelingen in Vlaanderen aan op zoek naar een veilig onderkomen en een toekomst. Sommige met hun ouders of familieleden, anderen helemaal alleen. Wennen aan een nieuw land, een nieuwe taal, omgaan met trauma’s… het is niet simpel. Contact met andere jongeren in deze nieuwe omgeving is van cruciaal belang. Spelen, hangen, gewoon ‘kind of jongere’ mogen zijn. Het helpt hen integreren enerzijds, en het opent de blik van jongeren hier anderzijds. De jeugdsector wil concreet iets betekenen in dat proces. Daarom startte De Ambrassade in april 2016 met verschillende experimenten. Tijdens deze voorstelling kom je meer te weten over Wereldspelers en wat jouw organisatie kan betekenen voor jonge vluchtelingen.
Cultuur als verbinder (Tunde Adefioye)
Tunde Adefioye werd geboren in L.A., is oprichter van UrbanWoorden (Leuven), werkte als onderzoeker aan de KUL en werkt als stadsdramaturg voor KVS. Voor deze lezing vertrekt hij vanuit de vraag wat kunst en cultuur kunnen betekenen in een superdiverse samenleving.
JACO (JES, Formaat en KRAS).
JES, Kras en Formaat spelen een voortrekkersrol in de ontwikkeling van een Vlaams competentiebeleid. Een hoeksteen van deze visie is het JACO, een laagdrempelig jongerencentrum dat een geïntegreerde werking biedt rond Jeugdwerk, Arbeid, Competenties en Onderwijs. In Antwerpen zijn er 5 JACO’s: Borgerhout en Deurne (JES), Hoboken (Formaat), Antwerpen Noord en Merksem (Kras Jeugdwerk)
Praktisch
Programma
09.30: 0nthaal
10.00: Lezing Stijn Oosterlynck
11.30: Praktijken in beeld
12.30: Broodjeslunch
Locatie
De lezing vindt plaats op onze campus in de Lange Nieuwstraat 101, 2000 Antwerpen (op 15 minuten wandelen van het station Antwerpen-Centraal).
Inschrijvingsgeld
Prijs: 10 euro
Inschrijven
Inschrijven kan tot woensdag 15 februari 2018 door te klikken op deze link. De keuze van de praktijk waar je meer over wil te weten komen, kan je op de dag zelf maken.