Warning message

Submissions for this form are closed.

VOLZET! DIP#1 meetup - DIT IS PARTICIPATIE - 30 augustus in de Zomerfabriek

item_left

item_right

VOLZET! DIP#1 meetup - DIT IS PARTICIPATIE - 30 augustus in de Zomerfabriek

Thu - 30/08/2018 - 15:00 to 23:00

DIT IS PARTICIPATIE (DIP) is de nieuwe meetup van Dēmos vzw rond cultuur-, jeugd- en sportparticipatie. DIP#1 wordt mee mogelijk gemaakt door Zomerfabriek/Zomer van Antwerpen en opgezet door Elisabeth Severino Fernandes.
Mét afterparty!

Participatie!!! Het is hip en we doen het allemaal, toch? Toch??? Het staat in de subsidiecriteria, duikt in allerlei projecten op, maar of dat dan echt werkt…Verandering willen we allemaal. En natuurlijk moet dat, maar wie geeft er voldoende ruimte? Is die samenwerking wel oprecht? Lijkt die ene partij niet wat sterker misschien? Lukt participatie wel als er geen absolute gelijkheid is?

We laten een dag lang de “participanten” aan het woord, zij die zich soms voor de institutionele kar gespannen voelen, grassroots organisaties die heel eigenzinnig hun ding blijven doen en mensen die participeren als daily routine. Zin om te luisteren? Zelf mee te participeren? Veel vragen, antwoorden vinden we samen!

Lees het programma hieronder!

(c) Jonas Roosens

Praktisch

Wat: Trefdag rond cultuur-, jeugd- en sportparticipatie mét afterparty
Voor wie? Iedereen die met cultuur-, jeugd- of sportparticipatie bezig is en zich graag wil laten inspireren
Datum: donderdag 30 augustus 2018
Start-stop: 15.00 uur - ...
Waar: Zomerfabriek - Minkelersstraat - Antwerpen/Zurenborg (meer over deze locatie)
Bereikbaarheid: Kom met de trein naar Antwerpen-Berchem (5' stappen) of deel een auto en parkeer op de Singel (Noot: een aantal ruimtes zijn niet rolstoeltoegankelijk)
Deelnemen: Gratis na inschrijving (zie onderaan) - UPDATE: dit evenement is volzet, maar we informeren jullie hier en in dit Facebook-event als er plaatsen zouden vrijkomen
Meer info? Neem contact op met An Van den Bergh (an.vandenbergh [at] demos.be) of 02/2040700
 

Programma

15.00 uur - WELKOM met receptie

15.30 uur - #DIP Show = Een stevige mix van goede praktijken, artistieke verrassingen en pittig gekruide stellingen.

 • Host: Samira Saleh
  Een spoken word artieste. En allesbehalve een muurbloem. Ze is een voorbeeld voor vele vrouwen. En enkel al met haar aanwezigheid stelt ze je vooroordelen in vraag.
   
 • Opening met Miss Elli
  Hoe creëer je ruimtes waar jongeren zich welkom voelen? Hoe blijf je als jeugd- of cultuurwerker relevant? Waarom zou je plaats moeten maken voor de nieuwe generatie?
  Miss Elli is een geëngageerde artieste en oprichter van Mama’s Open Mic en Grab The Mic, projecten die ‘game-changers’ waren én zijn voor de Vlaamse Poetry scene. 
   
 • A school Called Tribe met Simon Mitxelena en Steven Debbaut
  Kunnen klassiek geschoolde muzikanten samenwerken met hiphoppers? Hoe verloopt een samenwerking tussen een grass-roots organisatie en een groot instituut?
  ASCT is actief in Gent en Antwerpen en houden regelmatig samenkomsten en repetities met instrumentalisten, rappers en beatmakers. Ze werken samen met Conservatorium Gent, Conservatorium Antwerpen en Jazzstudio Antwerpen. 
   
 • Sascha Reunes
  Een contrair meisje dat je wakker schudt met haar ervaringen als leerling. Sascha Reunes is een spoken word artiest, lerares en rebel.
   
 • Dalila Hermans
  Is inclusief programmeren en werken echt zo moeilijk?  Zijn ‘ze’ echt zo moeilijk te vinden?  
  Waaraan zou de grote kloof in het cultureel veld kunnen liggen?

17.00 uur - #DIP Pauze met drinks = Heb je al een momentje van bezinning gevonden? Durf je een onbekende aan te spreken? Of gewoon lekker even bijtanken?
met Tricking demo & mingling

17.30 uur - #DIP Markt = Iedereen houdt toch van kuieren op een gezellig marktje? En dan nog je professionele vragen beantwoord zien door deskundigen die je gewoon mag aanspreken? Super toch?

 • Check je instituut met Anissa Boujdaini
  Dekolonisering? Dat is toch al gebeurd? Kan je dat ook doen met organisaties en instituten? Doet inclusief zijn pijn?
  Anissa Boujdaini is een dichteres en een belangrijke stem in het aan belang groeiende gesprek over dekolonisering en inclusiviteit. 
   
 • Deconstrueer je communicatie met Abbie Boutkabout 
  Wat doe je als je “ze” niet kan bereiken? Hoe bereik je welk doelgroep? Is je uitnodiging inclusief? Leg je communicatievragen aan haar voor. 
  Abbie Boutkabout heeft o.a. bij VRT, Studio Brussel en Zomer Van Antwerpen gewerkt. Ze heeft ervaring met camera’s, schrijven, websites, documentaires, …
   
 • Recognition met Lyse Okoye Ishimwe (IN ENGLISH)
  Volle zalen trekken? Zonder subsidies? Eigen netwerken uitbouwen? Je doelgroep bereiken en uitbreiden? Hoe dan? 
  Deze dame zorgt voor uitverkochte zalen in Brussel, met haar filmvoorstellingen.
  Lyse Okoye Ishimwe is een begrip in de Brusselse activiste-scene. Na amper 2 jaar Recognition werkt ze nu samen met o.a. Bozar, Beursschouwburg.
   
 • Participatie = tweestrijd?! met Black Speaks Back
  We tacklen enkele moeilijke evenwichtsoefeningen. Hoe de bestaande machtsstructuren in vraag stellen en tegelijk meedraaien in de maatschappij? Wat doen als je je vragen stelt bij de relevantie van sommige kanalen, maar tegelijk gebruik wil maken van hun bereik?
   
 • Sport ALL met Sharifah Nasteha Mohamed
  Iedereen kan sporten maar maakt iedereen evenveel kans? Hoe zorg je dat iedereen zich welkom voelt om bij jou te komen sporten?

18.30 uur - #DIP Dance  = Free your self met Hawa in de Afro Dancehall

Waarom dansen we niet meer met onze heupen? Hoezo twerken is bevrijdend? Is dancehall minderwaardig aan ballroomdansen? 
Hawa is een jonge danseres die alle mogelijkheden aangrijpt om te dansen. Dansen staat voor haar gelijk aan loslaten en genieten. Zeer besmettelijk.

19.00 uur - #DIP Dinner = Naast wie ga je zitten? Wat zijn je nieuwe inzichten? Is dit werkelijk het meest onvoorspelbaar diner ooit? 

20.30 uur - #DIP Think together = Wat is een meetup zonder workshops? Ben je ooit te oud of te geleerd om bij te leren? Sta je open voor lessen van jongeren? 

 • Pedagogie van de onderdrukten met Labo vzw
  Wie is Paolo Freire? Wat bedoelt hij met statements als: “onderwijs is een instrument dat onderdrukking in stand houdt’? Hoe zorg je dat iedereen in je vergadering, groep of klas input geeft ? Labo vzw is een geëngageerde organisatie. Zeer ervaren in vormingsactiviteiten met frisse, uitdagende methodieken.
   
 • ‘Worst case scenario’ in het onderwijs met Sascha Reunes 
  Wat doe je als leraar als je school niet genoeg middelen krijgt? Hoe ga je om met steeds diversere klassen? Hoe blijf je gemotiveerd onder moeilijke omstandigheden? 
  Sascha Reunes is al meer dan een decennia leerkracht en is nog steeds even gepassioneerd als op haar eerste dag.
   
 • Ik heb kei-veel ideeën met Seckou Ouologem
  Heb je een tekort aan ideeën? Of hoe ze te realiseren? Je weet wat ze zeggen: de eerste stap is de moeilijkste!

21.30 uur - #DIP Closing act

22.00 uur - #DIP After Party

Inschrijven

inschrijven