Warning message

Submissions for this form are closed.

VOLZET - DIP#2: Tweede editie DIT IS PARTICIPATIE

item_left

item_right

VOLZET - DIP#2: Tweede editie DIT IS PARTICIPATIE

Studiedag
Wed - 11/09/2019 - 15:00 to 22:00

Beeld: door fotograaf Aili Maruyama / bewerkt door Françoise Albertyn

Met DIT IS PARTICIPATIE (DIP) biedt Demos een forum aan mensen die straf bezig zijn in cultuur, jeugd of sport en de kaart trekken van groepen en praktijken die in onze samenleving ondervertegenwoordigd of ondergewaardeerd zijn. Voor de tweede DIP meetup op 11 september werken we met Nora Ed-Daoui en Naoual Saddiki van Renescitia en met Mohamed Meftah van Buurtsport Mechelen.

Deze drie curatoren stellen een programma samen waarvan zij zeggen ‘DIT IS PARTICIPATIE’. Het wordt een dag vol dialoog, kennismaking en toonmomenten. Tegelijk zoeken we een betere ondersteuning van ondervertegenwoordigde of ondergewaardeerde praktijken. Plaatsen zijn beperkt, dus schrijf je gauw gratis in vóór 8 september. Lees meer hieronder.

Waarom een DIP meetup?

Participatie is hip en we doen het allemaal, toch? Het staat in de subsidiecriteria, het duikt op in projecten, maar of dat dan allemaal echt werkt is soms de vraag. Tegelijk broeit er onder de radar heel wat sterk en onzichtbaar terreinwerk dat te weinig gezien wordt. Daarom organiseren we sinds 2018 jaarlijks een 'DIT IS PARTICIPATIE' meetup. De locatie van deze meetup is dit jaar in Mechelen. Bekijk het programma hieronder.

Programma:

 • 15.00 uur: Welkom met receptie
 • 15.30 uur: Introductie
 • 15.45 uur: DIP verdiepingsprogramma’s. Drie curatoren stellen zelf een programma samen waarop je kan intekenen. Dit geeft deze keuzemogelijkheid:
   
  • Programma 1. Een duik in het werk van Mohamed Meftah. ​​​
   Mohamed timmert al 19 jaar aan de buurtsportmethodiek in Mechelen. En dat zetten we in deze sessie in de verf. Na een gezamenlijke introductie trekken we in groepen de straat op en gaan we in dialoog met mensen die vanop eerste lijn betrokken zijn bij het Mechelse buurtsportverhaal: buurtsportcoaches, vrijwilligers, een getuige van het eerste uur,... Samen gaan we in gesprek over het buurtsport van toen, nu en de toekomst. Dit programma is specifiek gericht op professionals die meer informatie willen over vorming (op maat), emanciperend vrijwilligerswerk en de kracht van netwerken.
    
  • Programma 2. Sociale ondernemers meetup.
   Nora en Naoual zijn stichters van Renescitia, een talentenbureau voor jongeren met een ambitie. Ze merken op dat veel sociale ondernemers concrete ondersteuning zoeken. Wie op dit programma intekent krijgt een ondersteuningspakket voor organisaties of individuen wiens praktijk dagelijks moet overleven via drie inspiratiesessies:
   • Je organisatie bestaat maar je vindt moeilijk manieren om financieel te overleven? Of je idee staat nog in haar kinderschoenen, maar je denkt al na hoe je het blijvend vorm kan geven? Cultuurloket biedt zakelijke inspiratie voor alles en iedereen in de cultuursector en geeft tips bij de opmaak van een businessplan.
   • Vind je je weg moeilijk in het weelderige subsidielandschap dat Vlaanderen en Brussel rijk is? Welke subsidie is geschikt voor jouw project? Dēmos maakt je wegwijs en geeft tips voor een goed subsidiedossier.
   • Al nagedacht over crowdfunding? KissKissBankBank is toonaangevend op vlak van crowdfunding voor sociale projecten. Zij leggen uit hoe hun platform werkt en wat de tips en tricks zijn om budget voor jouw project op te halen.
  • ​​​​​Nadien volgt een marktje waarin je rechtstreeks in gesprek kan gaan met enkele ondersteuners (Cera, Jint, KissKissBankBank, H30, De Manestarters, Demos, Zomer van Antwerpen/ Sfinks en Cultuurloket). Je stapt buiten met een adresboek vol contacten die iets voor jouw praktijk kunnen betekenen.​
    
 • 18.30 uur: Samen eten
 • 19.30 uur: DIP Show - Geprogrammeerd door Renescitia en gehost door Soukaïna Bennani met ondermeer een kookdemonstratie door Shanice Wanjiku, een freestyle battle door Redside Academy Kortrijk, een grafittidemonstratie door Jonas Tuch van H30 en Tekenaan!, statements van diverse bottom up cultuur- en sportpraktijken en beleidsreacties van ondermeer Mark van der Veken (kabinet Schepen Cultuur Mechelen) en Labsir Abdrahman (Schepen Sport en Jeugd Mechelen).
 • 21.00 uur: DIP Closing act

Praktisch:

Wat: Trefdag rond cultuur-, jeugd- en sportparticipatie
Voor wie? Iedereen die met cultuur-, jeugd- of sportparticipatie bezig is en zich graag wil laten inspireren
Datum: woensdag 11 september 2019
Start-stop: 15.00 uur – 21.30 uur
Waar: Cultuurcentrum Mechelen (meer over deze locatie)
Bereikbaarheid: 15 minuten wandelafstand van het treinstation Mechelen
Inschrijven: kan gratis hieronder tot en met 7 september 2019.
Meer info? Neem contact op met Pieter Smets via pieter.smets [at] demos.be of 0474 649 840

DIP#2 is een samenwerking tussen Demos vzw, Buurtsport Mechelen en Renescitia. We krijgen daarbij ook gewaardeerde ondersteuning van de Afdeling Kunst & Cultuur en Sport van de Stad Mechelen.

inschrijven