Warning message

Submissions for this form are closed.

VOLZET - Ruimte maken: drie inspiratiedagen over participatief werken

item_left

item_right

VOLZET - Ruimte maken: drie inspiratiedagen over participatief werken

Studiedag
Thu - 27/06/2019 - 09:30 to Thu - 28/11/2019 - 16:30

Je werkt binnen jeugdwerk, sport of cultuur en dat is meer dan een job: het is een passie die je graag deelt met zoveel mogelijk mensen. En zeker met die groepen die je nu nog niet bereikt. Je engageert je dan ook graag om een diverser publiek te bereiken of je doet dit al, met wisselend succes. In een reeks van drie inspiratiedagen nemen we samen met jou deze complexe zoektocht onder de loep. 

Tijdens deze drie inspiratiedagen reiken we vanuit Demos visie, praktijkvoorbeelden en concrete werkvormen aan. De studiedagen vormen een reeks, maar elk van deze dagen staat ook voldoende op zichzelf en je kan elke dag apart volgen. Dag 1 is voorbij maar er zijn nog vrije plaatsen voor dag 2 en dag 3.

Vanaf maandag 19 augustus kan je je inschrijven voor dag 2 en/of 3.

(Lees verder onder de afbeelding.)

Beeld: (c) Ultima Vez - Fotograaf Sofie De Backere

Inspiratiedag #1 - Moeilijk bereikbare doelgroepen bestaan niet

27 juni 2019 - 09.30 uur tot 16.30 uur - Zinnema (Brussel) 

Inhoud:

Participatie draait om langlopende, diepgaande processen en engagementen. Participatie betekent ook jezelf en je opvattingen minder centraal plaatsen en ruimte maken voor de inbreng van nieuwe, vaak ondergewaardeerde stemmen. Op deze dag krijg je visies en theoretische kaders die jouw blik op participatie verruimen.

Op het programma:

 • 09.00 uur: Onthaal
 • 09.30 uur: Openingsstatements door Karin ('t Lampeke/Fabota), Mouss en Youness (Timiss) en Simba (Brussels Young Wrestling Style).
 • 10.30 uur: Theoretisch kader met visies en modellen voor participatief werken
 • 11.40 uur: Kennismaking met de werking van Zinnema (Audrey Leboutte)
 • 12.00 uur: Lunch
 • 13.00 uur: In de namiddag bekijken we de minder zichtbare factoren rond participatie. We bieden twee opties aan:
  • Onder begeleiding van Labo vzw kan je je verdiepen in participatie met verschillende oefeningen en zelfreflectie.
  • Wie eerder leert uit de praktijk, kan inzoomen op een aantal projecten en werkingen en hun participatieve DNA. Zo gaan we dieper in op de werking van Les Gazelles de Bruxelles en het fusieproces tussen Artforum en Urban Woorden. 
 • 16.30 uur: Gezamenlijke afronding

Inspiratiedag #2 -Je krijgt de participatie waar je zelf ruimte voor maakt

17 oktober 2019 – Kaaiforum (Brussel) – 09.30 uur tot 16.30 uur

Inhoud:

Op deze dag gaan we verder in op hoe je participatie in de praktijk brengt. We zien dat zowel ‘doeners’ als ‘denkers’ straffe praktijken realiseren. De ene volgt een sterk persoonlijk kompas en maakt van participatief werken een automatische reflex. De andere volgt een methodisch kader dat richting geeft om scherpe keuzes te maken rond participatie. Beide aanpakken lijken ons valabel. Je maakt kennis met verschillende invalshoeken en manieren om participatie concreet aan te pakken. We werken hiervoor samen met de ontwerpdenkers van Twisted Studio.

Zowel in de voor- als in de namiddag kan je kiezen tussen een methodische aanpak en een meer hands-on praktijkverhaal.

Inspiratiedag #3 - De impact van participatie op je organisatie

28 november 2019 – Kaaiforum (Brussel) – 09.30 uur tot 16.30 uur

Inhoud:

Participatie start vaak als een los evenement of een specifiek project, soms verbonden aan de functie van één personeelslid. Maar participatie raakt ook aan de structuur en cultuur van je organisatie en jouw personeels- en vrijwilligersbeleid. Het kan ook een impact hebben op de identiteit van je organisatie, zoals op de stelling die je inneemt in het maatschappelijk debat of de waarden waar je voor staat. Zo’n organisatieverandering is een delicaat proces. Reden te meer om erbij stil te staan.

Ook vandaag bieden we je verschillende keuzes aan, zowel naar onderwerpen als naar manieren van leren. We voorzien theoretische input en praktijkverhalen en laten ruimte voor uitwisseling en concrete adviezen die je kan meenemen naar je organisatie.

Praktische info

Voor wie is dit traject bedoeld?

We richten ons op professionals binnen jeugdwerk, cultuur of sport die een stap verder willen gaan rond participatie en ruimte willen maken voor mensen en praktijken die vandaag ondervertegenwoordigd en ondergewaardeerd zijn. Een breed publiek is welkom, vanuit verschillende functies en rollen, zowel op de eerste als op de tweede lijn. We moedigen organisaties aan om met twee tot drie medewerkers van dezelfde organisatie de inspiratiedagen te volgen (zie verder).

Wanneer: 27 juni 2019, 17 oktober 2019 en 28 november 2019
Waar: Verschillende locaties in Vlaanderen en Brussel. Bereikbaar met openbaar vervoer.
Start-stop: De inspiratiedagen lopen telkens van 09.30 uur – 16.30 uur.

Kostprijs: Voor een aparte inspiratiedag betaal je telkens 70 euro. Schrijf je je meteen in voor het hele traject, dan betaal je 180 euro (in plaats van 210 euro). Schrijf je je in voor twee tot drie collega's van dezelfde organisatie, dan betaal je 50 euro per persoon per sessie. De inschrijvingsprijs mag je niet beletten deel te nemen aan dit traject. Neem gerust contact op kris.devisscher [at] demos.be. Samen kijken we wat mogelijk en haalbaar is. 

Aantal deelnemers: maximum 40 deelnemers
Inschrijven: Dit kan via het formulier onderaan deze pagina tot en met 24 juni. Nadien is jouw inschrijving definitief en is annuleren niet mogelijk. Je kan wel iemand anders in jouw plaats laten deelnemen als je er zelf niet meer bij kan zijn. Je kan kiezen om enkel voor de eerste dag of het hele traject in te schrijven. Wil je enkel de tweede of derde dag volgen? Inschrijven hiervoor kan dan na juni. Hou onze website, sociale media of nieuwsbrief in de gaten voor een update.
Organisatie: Demos vzw
Begeleiding: Demos-medewerkers Pieter Smets, Kris De Visscher en An Van den Bergh, Ann Van de Vyvere samen met gastsprekers uit de lokale praktijk en externe experts.

Extra!

Eénmaal ingeschreven kan je gratis beroep doen op individuele coaching. Medewerkers van Demos kunnen je extra oefeningen, tips of contactpersonen aanreiken of denken samen met jou na hoe je de inhoud uit de inspiratiedag concreet kunt laten ingang vinden in jouw organisatie. Dit kan per mail, aan de telefoon of tijdens een persoonlijke afspraak. Als er vraag naar is, kunnen we ook intervisie opzetten voor iedereen die voor eenzelfde uitdaging staat.

inschrijven