Warning message

Submissions for this form are closed.

VOLZET - Ruimte maken: inspiratiedagen #2 en #3

item_left

item_right

VOLZET - Ruimte maken: inspiratiedagen #2 en #3

Studiedag
Thu - 17/10/2019 - 09:30 to Thu - 28/11/2019 - 16:30

Tijdens drie inspiratiedagen reiken we vanuit Demos visie, praktijkvoorbeelden en concrete werkvormen aan om participatief te werken in jeugdwerk, cultuur en sport. Dag 1 is achter de rug. De tweede en derde inspiratiedag uit de reeks komen eraan.

Update: alle inspiratiedagen zijn volzet! Maar bekijk onze online agenda voor andere Demos events.

Beeld: (c) Ultima Vez - Fotograaf: Sofie De Backere

Inspiratiedag #2 - Je krijgt de participatie waar je zelf ruimte voor maakt

17 oktober 2019 – Kaaiforum (Brussel) – 09.30 uur tot 16.30 uur

Inhoud:

Op deze dag gaan we verder in op hoe je participatie in de praktijk brengt. We zien dat zowel ‘doeners’ als ‘denkers’ straffe praktijken realiseren. De ene volgt een sterk persoonlijk kompas en maakt van participatief werken een automatische reflex. De andere volgt een methodisch kader dat richting geeft om scherpe keuzes te maken rond participatie. Beide aanpakken lijken ons valabel.

We willen beide pistes ook aanbieden op deze inspiratiedag. Aan de ene kant hebben we aanbod voor wie graag een methodisch kader volgt. In de voormiddag stelt Twisted Studio voor hoe je aan de hand van Design Thinking de eindgebruiker centraal stelt en hoe je van daaruit concrete, creatieve en gedragen oplossingen kunt ontwerpen. In de namiddag lichten we vanuit Demos de LCD methode en de bijhorende werkvormen toe, als één mogelijke invulling van Design Thinking. We sluiten af met een concreet praktijkvoorbeeld dat participatief werken op een methodische manier aanpakt.

Wie liever leert uit concrete praktijken, geven we de kans om in de voor- en in de namiddag kennis te maken met een brede waaier aan participatieve praktijken op het brede spectrum tussen ‘mee doen’ en ‘mee beslissen’. We tonen praktijken die een bottom-up initiatief aanmoedigen en ondersteunen, de blik van buiten binnen brengen, een stuk van de werking uit handen geven, samen een project ontwerpen, … Je kan telkens een gerichte keuze maken voor die praktijk die het meest aansluit bij jouw noden en leervragen.

Inspiratiedag #3 - De impact van participatie op je organisatie

28 november 2019 – Kaaiforum (Brussel) – 09.30 uur tot 16.30 uur

Inhoud:

Participatie start vaak als een los evenement of een specifiek project, soms verbonden aan de functie van één personeelslid. Maar participatie raakt ook aan de structuur, de cultuur en de beeldvorming van je organisatie. Om een geloofwaardige organisatie uit te bouwen op vlak van participatie, zijn bovenstaande elementen onderling verwezen en van elkaar afhankelijk.

Tijdens deze inspiratiedag kan je je eigen organisatie tegen het licht houden en uitwisselen met de andere deelnemers over de impact die zij vanuit hun positie hebben op de organisatie. We reiken ook concrete handvaten en praktijken aan over hoe je een duurzaam kader schept voor participatief werken op drie terreinen: organisatiestructuur, organisatiecultuur, en beeldvorming en communicatie. Zo gaan we concreet na hoe je de vooruitgangen die je boekt organisatorisch kunt borgen voor de toekomst.

Praktische info

Voor wie is dit traject bedoeld?

We richten ons op professionals binnen jeugdwerk, cultuur of sport die een stap verder willen gaan rond participatie en ruimte willen maken voor mensen en praktijken die vandaag ondervertegenwoordigd en ondergewaardeerd zijn. Een breed publiek is welkom, vanuit verschillende functies en rollen, zowel op de eerste als op de tweede lijn. We moedigen organisaties aan om met twee tot drie medewerkers van dezelfde organisatie de inspiratiedagen te volgen (zie verder).

Wanneer: 17 oktober 2019 en 28 november 2019
Waar: Verschillende locaties in Vlaanderen en Brussel. Bereikbaar met openbaar vervoer.
Start-stop: De inspiratiedagen lopen telkens van 09.30 uur – 16.30 uur.

Kostprijs: Voor een aparte inspiratiedag betaal je telkens 70 euro. Schrijf je je in voor twee tot drie collega's van dezelfde organisatie, dan betaal je 50 euro per persoon per sessie. De inschrijvingsprijs mag je niet beletten deel te nemen aan dit traject. Neem gerust contact op via kris.devisscher [at] demos.be. Samen kijken we dan wat mogelijk en haalbaar is. 

Aantal deelnemers: maximum 40 deelnemers

Inschrijven: Dit kan via het formulier onderaan deze pagina. Nadien is jouw inschrijving definitief en is annuleren niet mogelijk. Je kan wel iemand anders in jouw plaats laten deelnemen als je er zelf niet meer bij kan zijn. 

Organisatie: Demos vzw

Begeleiding: Demos-medewerkers Pieter Smets, Kris De Visscher, An Van den Bergh en Ann Van de Vyvere samen met gastsprekers uit de lokale praktijk en externe experts.

Extra!
Eénmaal ingeschreven kan je gratis beroep doen op individuele coaching. Medewerkers van Demos kunnen je extra oefeningen, tips of contactpersonen aanreiken of denken samen met jou na hoe je de inhoud uit de inspiratiedag concreet kunt laten ingang vinden in jouw organisatie. Dit kan per mail, aan de telefoon of tijdens een persoonlijke afspraak. Als er vraag naar is, kunnen we ook intervisie opzetten voor iedereen die voor eenzelfde uitdaging staat.

inschrijven