Vormingsavonden Jeugdwerk voor Allen

item_left

Foto_VDS

item_right

Vormingsavonden Jeugdwerk voor Allen

Studiedag
Tue - 02/10/2018 - 14:30 to Thu - 18/10/2018 - 21:00

In oktober en november gaat Jeugdwerk voor Allen van start met een reeks boeiende vormingen.  Je kan er kiezen tussen verschillende vormingen. De sessies worden gratis aangeboden.

Foto_VDS

OOST- VLAANDEREN

Praktisch:

 • Organisator: Jeugdwerk voor Allen
 • Wanneer: 2 oktober 2018
 • Waar: Casa Rosa: Kammerstraat 22, Gent
 • Sessies voor professioneel jeugdwerk: van 14.30 uur tot 17.30 uur
 • Sessies voor vrijwillig jeugdwerk: van 19.00 uur tot 21.00 uur
 • Mogelijkheid om iets te eten rond 18.00 uur

Sessies voor professioneel jeugdwerk

Diversiteit op de werkvloer

“FUSION TEAMS” staat voor de diversiteit op de werkvloer in het jeugdwelzijnswerk en wat dat in de concrete praktijk allemaal inhoudt en met zich meebrengt. Binnen het jeugdwelzijnswerk is er een sterke doorstroom vanuit de doelgroep naar de werkvloer, met complementaire teams als resultaat.

Tijdens de inspiratiesessie laten we je kennis maken met de sector van het jeugdwelzijnswerk, en schetsen we het profiel van de teams binnen de werkingen. Verder concretiseren we de HR praktijk in die werkingen aan de hand van de volgende thema’s: werving en instroom, coaching en teamwerk, doorstroom en uitstroom.

De inspiratie sessie is bedoeld:

 • Om de troef van de sector inzake aanwezige diversiteit in beeld te brengen.
 • De visie van en op Fusion Teams mee te geven.
 • Om goede praktijken uit verschillende werkingen te illustreren.
 • Alsook om de uitdagingen voor de toekomst te benoemen.

Hierover wisselen we uit, aan de hand van de vragen en eigen praktijkvoorbeelden van de deelnemers.

Sessiegever: Uit De Marge
Van 15.15 uur tot 17.30 uur

De genderneutrale organisatie

Kinderen en jongeren worden nog steeds in hun ontwikkeling vaak onbewust aangemoedigd om zich te spiegelen aan genderstereotiepen. Zonder het vaak te beseffen kunnen jeugdwerkers dankzij enkele simpele aanpassingen hun eigen werking meer neutraal en inclusiever maken, om op die manier een kind écht te benaderen vanuit hun eigen identiteit, voorkeuren, talenten en overtuigingen. In deze vorming word je in een sneltrein meegenomen door de belangrijkste termen van de LGBT+ gemeenschap. Je komt meer te weten over de drempels die privileges met zich mee brengen, hoe deze verweven zijn in jouw organisatie én hoe we deze weg kunnen werken. Jongens wat wordt dit interessant! (Of zeggen we daar wat fout?)

Sessiegever: Wel Jong Niet Hetero
Van 14.30 uur tot 17.30 uur

Over de grens

Ben je actief met kinderen/jongeren die weleens over de grens gaan? Dan is deze vorming vast iets voor jou. Wat doen we wanneer de grens van het toelaatbare wordt overtreden? Hoe dien je jou op te stellen als begeleider? Hoe benader je mensen in agressie en hoe kan je het conflict neutraliseren? Daarnaast krijg je onmisbare ‘tools’ aangereikt om van die vervelende momenten leermomenten te maken. Zo wordt elke aanwezige spanning een kans.

Sessiegever: Groep intro
Van 14.30 uur tot 17.30 uur

Schrijf je graag in voor één van deze sessies, dan kan dit via het inschrijfformulier.

Sessies voor vrijwillig jeugdwerk

Basisvorming Psychische kwetsbaarheid

Vaak rust er nog een taboe op psychisch welzijn. In deze workshop doorbreken we dit taboe samen met de groep. Na een inleefoefening staan we stil bij wat je als jeugdwerker concreet kan doen wanneer je merkt dat een jongere niet goed in zijn/haar vel zit, botst op problemen of kampt met psychische moeilijkheden. Casussen, vragen en het bewaken van je eigen grenzen als jeugdwerker komen aan bod.

Sessiegever: CGG-Eclips Suïcidepreventiewerking
Deze sessie richt zich op ervaren vrijwilligers

De genderbende(r)

LGBTQuoi? Heteronormatiewie? Privileghé? Als krak in het jeugdwerk kies jij ervoor om voor kinderen de beste tijd van hun leven te organiseren. Wie zijn al deze kinderen? En is je begeleidingsstijl daadwerkelijk toegankelijk voor ieder kind? Onze samenleving, taal en houding zijn zonder we het vaak beseffen erg heteronormatief en genderstereotiep. In deze workshop nemen we je mee langs de belangrijkste begrippen rond gender en seksuele diversiteit en gaan we actief aan de slag met je eigen begeleidingshouding. Ben jij je bewust van je eigen genderstereotypen en heteronormen? Hoe spreek je inclusief over seksualiteit? Op welke manier werk je als animator vanuit het kind in plaats van het geslacht? Wij dompelen je onder in een genderneutrale speeltuin en gaan samen op zoek naar de rol die jij kan opnemen als begeleider van alle kinderen. 

Sessiegever: Wel Jong Niet Hetero
Deze sessie richt zich op alle vrijwilligers

Conflict? Altijd een nieuwe kans!

We staan stil bij mogelijke manieren om te kijken naar en om te gaan met spanningen en conflicten in een groep. Geen doorgedreven opleiding voor kenners, wel een inzage in hoe vzw Lejo omgaat met spanningen tijdens activiteiten: kampen, WE-activiteiten, lounges, vormingen.

Wat gaat aan een uitbarsting vooraf? Wie van de groep zou hierin welk aandeel kunnen hebben? Bespreek je het op het moment zelf of wacht je af en smeed je het ijzer als het koud is? Individueel gesprek of groepsmoment? Geen pasklare antwoorden, wel een aanzet tot nadenken over je eigen mogelijkheden om dit toe te passen.

Sessiegever: Vzw Lejo
Deze sessie richt zich op beginnende vrijwilligers

Schrijf je graag in voor één van deze sessies, dan kan dit via het inschrijfformulier.

Foto_VDS

WEST- VLAANDEREN

Praktisch:

 • organisator: Jeugdwerk voor Allen
 • wanneer: 18 oktober 2018
 • waar: Sint Lodewijkscollege: Magdalenastraat 30, 8200 Sint Andries Brugge
 • Sessies gaan van start om 19.00 uur en eindigen om 21.00 uur. 
 • Vanaf 18.00 uur is er de mogelijkheid iets te eten, na de sessie kan je nog wat nakaarten met een drankje. 

Sessies:

Basisvorming Psychisch welzijn

Vaak rust er nog een taboe op psychisch welzijn. In deze workshop doorbreken we dit taboe samen met de groep. Na een inleefoefening staan we stil bij wat je als jeugdwerker concreet kan doen wanneer je merkt dat een jongere niet goed in zijn/haar vel zit, botst op problemen of kampt met psychische moeilijkheden. Casussen, vragen en het bewaken van je eigen grenzen als jeugdwerker komen aan bod.

Sessiegever:  Suïcidepreventiewerking West-Vlaanderen
Deze sessie richt zich op ervaren vrijwilligers.

De genderbende(r)

LGBTQuoi? Heteronormatiewie? Privileghé? Als krak in het jeugdwerk kies jij ervoor om voor kinderen de beste tijd van hun leven te organiseren. Wie zijn al deze kinderen? En is je begeleidingsstijl daadwerkelijk toegankelijk voor ieder kind? Onze samenleving, taal en houding zijn zonder we het vaak beseffen erg heteronormatief en genderstereotiep. In deze workshop nemen we je mee langs de belangrijkste begrippen rond gender en seksuele diversiteit en gaan we actief aan de slag met je eigen begeleidingshouding. Ben jij je bewust van je eigen genderstereotypen en heteronormen? Hoe spreek je inclusief over seksualiteit? Op welke manier werk je als animator vanuit het kind in plaats van het geslacht? Wij dompelen je onder in een genderneutrale speeltuin en gaan samen op zoek naar de rol die jij kan opnemen als begeleider van alle kinderen. 

Sessiegever: Wel Jong Niet Hetero
Deze sessie richt zich op alle vrijwilligers

Spelen aanpassen

Kinderen met en zonder beperking in éénzelfde werking: plezier verzekerd! Hoewel kleine aanpassingen er kunnen voor zorgen dat iedereen kan meespelen, krijgen kinderen met een beperking vaak een 'speciale rol' in een spel (denk maar aan scheidsrechter in een voetbalmatch). In de sessie 'spelen aanpassen' komen we meer te weten over kleine aanpassingen die ervoor zorgen dat alle kinderen de mogelijkheid hebben om samen te spelen. 

Sessiegever: Vzw Oranje, Vrijetijdspunt
Je hoeft niet veel ervaring te hebben in het jeugdwerk om deze sessie te volgen.

Schrijf je graag in voor 1 van deze sessies, dan kan dit via dit inschrijfformulier.