Vormingsdag Jeugdwerk voor Allen - Oost-Vlaanderen

item_left

(c)Spiva Center for the Arts

item_right

Vormingsdag Jeugdwerk voor Allen - Oost-Vlaanderen

Studiedag
Thu - 24/10/2019 - 14:00 to 22:00

Jeugdwerk voor Allen is een netwerkorganisatie die lokaal jeugdaanbod ondersteunt op vlak van toegankelijkheid. Op 24 oktober organiseren ze in Gent een vormingsdag waarin ook Demos een sessie begeleidt. De vormingsdag richt zich zowel op professionele als vrijwillige jeugdwerkbegeleiders en omvat daarom zowel een namiddag- als een avondprogramma.

(c)Spiva Center for the Arts

Dagprogramma

14.00 uur - 14.30 uur: Onthaal en welkom in Casa Rosa

14.30 uur - 17.30 uur: Sessies in de namiddag

Sessie 1: Thema diversiteit op de agenda in je organisatie. Over veranderingsprocessen en draagvlak creëren | Vzw Oranje
Sessie 2: De Jeugddienst, koploper in diversiteit!? | Demos
Sessie 3: Talentgericht werken voor begeleiders | Pimento

17.30 uur - 19.00 uur: Maaltijd + netwerkmoment

19.00 uur - 21.30 uur: Avondsessies

Sessie 1: Kinderen en jongeren die leven in armoede | Wijkcentrum De Kring 
Sessie 2: Taalspeler | VDS 
Sessie 3: Vrijwilligers in een maatschappelijk kwetsbare situatie | Uit De Marge
Sessie 4: Autisme in het jeugdwerk | Netwerkpartner Jeugdwerk Voor Allen 

21.30 uur - 22.00 uur: Bar en afsluit

Namiddag: sessies in de detail

Sessies in de namiddag zijn vooral gericht op professionele jeugdwerkers en jeugddienstmedewerkers. 

Sessie 1: Thema diversiteit op de agenda in je organisatie. Over veranderingsprocessen en draagvlak creëren.

Wanneer je ervoor kiest om het thema diversiteit structureel op te nemen in je organisatie kan je dit niet alleen. Bij het sleutelen aan de doelstellingen van je organisatie heb je gedragenheid nodig om een veranderingsproces op te starten. In deze sessie nemen we veranderingsprocessen onder de loep aan de hand van enkele theoretische kaders. We gaan na welke rol jij kan spelen in dit proces en hoe je je organisatie op sleeptouw kan nemen. 

Sessiegever: Dimi Haezebrouck - Vzw Oranje

Sessie 2: De Jeugddienst, koploper in diversiteit!?

Onze samenleving wordt diverser, niet alleen in de steden maar ook op het platteland. De evolutie merk je het eerst en het sterkst bij de jonge bevolking. En zo belandt het thema op de agenda van de jeugddienst. Maar het is geen eenvoudig onderwerp.

Hoe kom je tot een gedragen visie? Hoe creëer je tijd en ruimte binnen je takenpakket voor dit thema? Welke acties halen effectief iets uit? We schetsen eerst een visiekader dat volgens ons veel kapstokken biedt voor een lokaal (jeugd)beleid. Daarna zoomen we in op het gemeentelijke jeugdaanbod dat je zelf organiseert en/of het aanbod dat je opzet met andere diensten. Ook besteden we aandacht aan de ondersteuning van het particuliere jeugdaanbod.

De sessie wil zo vraaggestuurd en interactief mogelijk aan de slag gaan met jullie concrete vragen en bezorgdheden.

Sessiegever: Kris De Visscher - Demos
Deze sessie richt zich op medewerkers van de jeugddienst of vrijetijdsdienst van steden en gemeenten.

Sessie 3: Talentgericht werken voor begeleiders 

Talenten inzetten, hoe doe je dat? In deze vorming werken we rond het (h)erkennen van talenten. Jouw talenten, én de talenten van de jongeren die je begeleidt. We werken aan je begeleidershouding, je communicatievaardigheden en je neus voor talent(h)erkenning.
 
Zo zal je jongeren beter kunnen meegeven wat het betekent om je eigen talenten en die van anderen te waarderen. Een belangrijk aspect van groepsbevordering. En één van de voornaamste pijlers van een preventief beleid rond pesten.

Sessiegever: Pimento

Via deze link kan je je inschrijven voor één van bovenstaande vormingen. 

Avondsessies in detail

Sessie 1: Kinderen en jongeren die leven in armoede

Bijna 1/6 van de kinderen en jongeren groeien op in armoede. Wat is armoede en hoe ga je ermee om in jouw vereniging?

Aan de hand van een inlevingsmethodiek gaan we in op wat armoede kan betekenen op vlak van vrije tijd. Je krijgt tips en tricks om jouw vereniging zo laagdrempelig mogelijk te maken.

Sessiegever: Tine Mestdagh - Wijkcentrum De Kring

Sessie 2: Taalspeler

Veel kinderen spreken thuis geen Nederlands en dat kan in je werking voor uitdagingen zorgen. Begrijpen ze alles wat je vertelt? En wat als jij niet begrijpt wat ze tegen elkaar vertellen? Met de juiste houding krijg je deze meertalige kinderen mee aan het spelen. We bezorgen je de nodige tips om direct in de praktijk te brengen.

Sessiegever: Pieter Verbanck - VDS

Sessie 3: Vrijwilligers in een maatschappelijk kwetsbare situatie

“Hoe ga je om met jongeren in een maatschappelijk kwetsbare situatie die in je organisatie of werking aan de slag willen of zijn als vrijwilliger? Wat is hun rol als vrijwilliger en welke rol neem jij dan op als jeugdwerker? Welke opportuniteiten, randvoorwaarden en valkuilen zijn er? We bekijken op welke manier je jongeren kan stimuleren en ondersteunen in hun vrijwilligersengagement en wat dat betekent voor jouw begeleidershouding en –rol. Er worden tools aangereikt om dat alles in goede banen te leiden en we staan stil bij hoe dat in jouw werking geïmplementeerd kan worden.”

Sessiegever: Hannes Vanhee - Uit De Marge

Sessie 4: Kinderen en jongeren met autisme

Autisme? Velen hebben er al iets van gehoord, maar wat is dat juist en hoe ga je best om met deze kinderen en jongeren? In deze sessie gaan we verder dan 'iemand die in z'n eigen wereldje leeft' of 'de jongeren die alle busuren uit zijn hoofd kent'. Aan de hand van inleefoefeningen komen we meer te weten over autisme en gaan we na hoe ze echt deel van de groep kunnen zijn.

Sessiegever: partner netwerktafel Jeugdwerk Voor Allen 

​Via deze link kan je je inschrijven voor één van bovenstaande vormingen.

Praktische info

Datum: 24 oktober 2019

Locatie: Casa Rosa, Jeugddienst Gent en Chiro Oost Vlaanderen (Kammerstraat en hoefslagstraatje in Gent)

Bereikbaarheid en toegankelijkheid: Openbaar vervoer: Vanuit het station Gent-Dampoort of Gent-Sint-Pieters zijn er verschillende bussen en trams die in de buurt stoppen. Te voet of met de fiets: Een 15-tal minuutjes wandelen van het station Gent Dampoort. Met de auto: onder de vrijdagsmarkt is er mogelijkheid tot parkeren.

Inschrijven: Mogelijk tot en met 21 oktober