Demos is een team nomadische kenniswerkers. We volgen maatschappelijke ontwikkelingen die de cultuur-, jeugdwerk- en sportsector vormgeven en werken aan gelijkheid en participatie. We staan voor cultuur, jeugdwerk en sport die aansturen op maatschappelijke veranderingen en bouwen aan een meer open, inclusieve en democratische samenleving.
10 redenen om het ENTER Festival BXL te bezoeken
item_left
item_right
10 redenen om het ENTER Festival BXL te bezoeken
Morgen is het zover: het ENTER Festival BXL start dan in vier zones in Brussel. Intussen zijn verschillende voorstellingen uitverkocht, maar er zijn vele redenen om de andere voorstellingen gauw in je agenda te noteren. Verspreid over verschillende dagen deelden we 10 redenen op de Facebook-evenementpagina die we ook hieronder oplijsten.
Je kan de aanwezigheid van de ENTER teams herkennen aan de rode en blauwe linten zoals in dit beeld.
1. Vier knallers van residenties
We hebben vier geweldige residenties lopen met drie kunstenaars en een collectief die ruim een half jaar zich in een zone van Brussel hebben ondergedompeld. Het gaat om Kito Sino, Jovial Mbenga, Rideau Manoeuvre en Karlien Torfs. Lees hier (op Facebook) een korte voorstelling. Ze hebben heel uitleenlopende praktijken maar wel dit gemeen: het werk dat ze op ENTER presenteren zou er niet zijn zonder de participatie van buurtbewoners.
2. You think you know Brussels but you don’t
ENTER BXL ontvouwt zich in vier Brusselse wijken. Deze vier wijken zijn erg verschillend, maar als kwartet vertellen ze over de veelzijdigheid van Brussel. De wijken zijn geen evidente keuzes die misschien doen fronsen maar evenzeer intrigeren. Op vier plaatsen starten we met hetzelfde uitgangspunt, maar met de dezelfde basisingrediënten ontstaat vier keer een totaal ander gerecht. We hebben de vier parallelle constructies zachtjes op elkaar afgestemd maar hebben de lokale dynamiek vooral zijn eigen gang gaan. Lees hier (op Facebook) waarom we kozen voor Haren, Sint-Pieters-Woluwe, Laken en Begijn.
3. Jong Brussel op het podium
In het ENTER Festival BXL zijn Brusselse jongeren niet alleen aanwezig in de zaal maar ook op het podium. Sommigen zetten hun eerste stappen op scène, doen een eerste doorloop, werken aan een spannende work in progress. Het resultaat is een mix van dans, performance en muziek. Hier deelden we een staalkaart van aanstormend talent dat de kans grijpt om in een professionele setting in de schijnwerper te staan. Klik in het overzicht telkens op de bijhorende link voor meer info of tickets.
4. Ook op maat van de oudere Brusselaar
De bewoners van de programmatiegroep kregen vanaf het begin de duidelijke instructie om voldoende aandacht te hebben voor het rijpere Brusselse publiek. Dat betekent onder andere overdag programmeren, op een toegankelijke plek. Op de scène zijn er echter geen restricties: er is plaats voor nostalgie, moderne dans, gekkigheid en sérieux. De oudere Brusselaar is voor geen gat te vangen, het Enterprogramma ook niet. Onze aanraders voor dit publiek: Invited (in Haren), Les Liaisons Joyeuses (in Laken), Salut Sonart (in Sint-Pieters-Woluwe), Park Belle Vedere (in Sint-Pieters-Woluwe) en Euthanasie met Barbara en Stefanie (Begijn).
5. We take it to the streets
We halen de scène op straat en brengen de straat op de scène. Op onverwachte plekken kan je spannende projecten ontdekken: op pleinen, in hangars, werven, lege winkels, kerken (twee!), scholen, tuinen, parken en leegstaande gebouwen. Binnen de zalen brengen we wat ooit op straat begon: (break)dancers, street work out, hiphop crews. De programmatoren van het festival hebben we op straat geronseld. Nu zijn zij het die samen het festival buiten aan de man brengen. Geen duizend affiches maar tientallen mensen die aan een ander vragen: kom je meedoen?
6. Bewoners in de cockpit
In elke zone presenteren we tijdens het festival straf artistiek werk geselecteerd door de bewoners en partners die actief zijn in die zone. Deze bewonersgroep kreeg een programmatiebudget en maakte een selectie uit een vooraf samengestelde catalogus. Benoit De Wael, An Vandevelde, Ewout D'Hoore en Ilyas Mettioui stonden hen daarin bij met raad en daad.
Ze ontwikkelden samen een artistieke lijn, bedachten criteria, discussieerden, vergeleken en maakten uiteindelijk een keuze. "Wat willen we vertellen over onze buurt? Voor wie willen we programmeren? Wat mag hier niet ontbreken?" De bewoners kozen participatieve kunstpraktijken uit Brussel, België en het buitenland en van Brussels talent dat meer zichtbaarheid en ondersteuning verdient. Het resultaat zijn vier verschillende parallelle festivals die erg verschillend zijn, maar wel hetzelfde vertrekpunt kenden. Wat dat heeft opgeleverd, zie je hier in één oogopslag.
7. We like to party
Een festival is ook eten, drinken, dansen, muziek, feestjes, brunch, picknick en hangen. Voor jou hebben we alle free booze, free food, hang outs en recepties hier en hier uitgelicht. Doe er uw voordeel mee!
8. Je scheurt er je broek niet aan
Wie wil kan het festival beleven zonder zijn portemonnee open te doen. Koffie, thee en water krijg je gratis. Het koekje erbij ook. De meeste activiteiten zijn gratis. Een aantal projecten kosten 6 euro (kortingstarieven van Paspartoe en het Fonds Vrijetijdsparticipatie zijn van toepassing). Soms mag je zelf betalen wat een avond je waard was (PWYW oftewel Pay What You Want).
Is dit nog hoogdrempelig voor jouw groep: laat het ons weten per mail via info [at] demos.be (subject: Vraag%20over%20tarief%20ENTER%20Festival%20BXL) en we zoeken een oplossing op jouw maat!
9. We dressed up for the occasion
In de voorbije weken hebben de vier ENTER teams halsstarrig gewerkt om je te verwelkomen in hun festivalcentra. Kijk uit voor de rode en blauwe linten op straat. Die zijn een teken van onze aanwezigheid in de buurt!
10. We doen het maar één keer, dus je mag het niet missen!
ENTER is een nomadisch festival. We passeren één keer door Brussel. Wees erbij.
Bekijk voor meer info zeker de website van het festival.
Volg updates over het festival ook op:
Facebook (via de eventpagina en gewone pagina), Twitter en Instagram.