Demos is een team nomadische kenniswerkers. We volgen maatschappelijke ontwikkelingen die de cultuur-, jeugdwerk- en sportsector vormgeven en werken aan gelijkheid en participatie. We staan voor cultuur, jeugdwerk en sport die aansturen op maatschappelijke veranderingen en bouwen aan een meer open, inclusieve en democratische samenleving.
8 geselecteerde projecten voor het Fonds Jo Vanhecke
item_left
item_right
8 geselecteerde projecten voor het Fonds Jo Vanhecke
Voetballen is leuk en meestal gezond, maar er is ook de sociale kant. Daarom steunt het Fonds Jo Vanhecke dit jaar acht sociale projecten in voetbalclubs. Deze projecten zullen bijdragen tot het bevorderen van buurtbetrokkenheid, het creëren van een veilige voetbalsfeer en het betrekken van kwetsbare personen.
Beeld: Skyline Football / Vincent Anderlucci - CC BY 2.0
Acht projecten
Het Fonds Jo Vanhecke wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting. Dit jaar selecteerde het Fonds 8 projecten die een financiële steun krijgen van 3.000 tot 7.500 euro. Het gaat om vijf initiatieven in Vlaanderen en drie in Wallonië. In Vlaanderen zet Club Brugge een straatvoetbalcompetitie op met 12 teams uit Brugse kansarme wijken. Verderop in West-Vlaanderen werkt SV Zulte Waregem aan drugsvrije tribunes door samen te werken met de stad en scholen. In Gent bouwen community coaches van KAA Gent een brede waaier van buurtgerichte initiatieven uit.
OHLeuven voorziet Nederlandse lessen én loopbaanbegeleiding voor hun zelf opgerichte voetbalteam met vluchtelingen. En in Lier zet K.Lyra-Lierse na hun recente fusie in op supportersparticipatie als hefboom voor meer veiligheid in het stadion. Ook aan Franstalige kant zijn er drie boeiende projecten geselecteerd: een huiswerkklas die wordt gecombineerd met ateliers voor ouders langs de zijlijn, projecten rond integratie via de sport en een project dat specifiek inzet op vluchtelingen en kwetsbare personen. Meer informatie over deze projecten vind je in de bijlage.
Over het Fonds Jo Vanhecke
Jo Vanhecke was directeur van de Voetbalcel van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken. Binnen de Raad van Europa stond hij aan de wieg van een gecoördineerde aanpak van voetbalgeweld met een combinatie van preventie en repressie. Na zijn onverwachte overlijden in 2015 namen zijn collega’s het initiatief om een Fonds op te richten om zijn nagedachtenis te eren. Het Fonds Jo Vanhecke werd binnen de Koning Boudewijnstichting opgericht, met de steun van de Voetbalcel/FOD Binnenlandse Zaken, de Voetbalbond en de Pro League.