Cultuurcafés maken cultuur toegankelijk voor iedereen

item_left

item_right

Cultuurcafés maken cultuur toegankelijk voor iedereen

Ann

Sociaal.Net brengt achtergrond, verhalen en opinie voor sociale professionals. Met dit artikel willen ze cultuurorganisaties inspireren rond hoe je ervoor zorgt dat iedereen de kans krijgt om zijn recht op cultuur te vervullen. Hun inspiratie haalden ze in Limburg waar Cultuurcafés de deuren openbreken van een hoogdrempelig cultuuraanbod. Mensen reageren enthousiast op een nieuwe wereld die voor hen opengaat.

© Unsplash / Wilhelm Gunkel

© Unsplash / Wilhelm Gunkel

Cultuur is een recht voor iedereen

Toch komen mensen met minder kansen minder in contact met kunst en cultuur dan anderen. Cultuurorganisaties doen hun best om deze kansengroepen beter te bereiken. Ondanks die goede intenties blijven ze vaak dezelfde fout maken: vertrekken vanuit het idee dat de cultuur die zij aanbieden ‘de norm’ is.

Avansa Limburg ontwikkelde een manier om met deze drempels aan de slag te gaan en cultuur toegankelijk te maken voor iedereen: het Cultuurcafé. Het Cultuurcafé wil volwaardige participatie waarmaken en doet dit door de ‘norm’ in vraag te stellen waaraan mensen moeten voldoen om deel te kunnen nemen aan het cultuuraanbod.

Een Cultuurcafé is een bewust divers samengestelde groep mensen, die in de vrije tijd regelmatig samenkomt om deel te nemen aan cultuur. Je beleeft er cultuur samen met anderen, op een ongedwongen manier. De groep verkent het culturele aanbod in en rond de eigen gemeente. Ze zoeken naar een betaalbaar cultureel aanbod dat bij hen past en plannen samen uitstappen, bezoeken aan tentoonstellingen of voorstellingen.

Hoe Avansa Limburg dit samen met de deelnemers aanpakt en die kleine successen naar de weg de moeite waard maken lees je hier.

Podcasts over cultuurparticipatie

In het artikel krijg je ook waardevolle tips mee voor podcasts over cultuurparticipatie. In de podcastreeks ‘CultuurParticipatie, CultuurCafé?’ spreekt Enrico Filippone elke aflevering met een expert. Wat is het belang van cultuur? Hoe draagt cultuurparticipatie bij aan een inclusieve samenleving? Hij klopt onder andere aan bij Demos en Rap op Stap, en gaat op bezoek bij armoedevereniging De Keeting in Mechelen. In zes afleveringen leer je meer over participatie, en manieren waarop je drempels kan overwinnen.

Cosmodrome is een volkssterrenwacht met planetarium in het natuur- en recreatiegebied Kattevennen in Genk. Avansa Limburg en Cosmodrome gingen, met steun van Toerisme Vlaanderen, in gesprek met mensen in armoede over de drempels die zij ervaren bij een bezoek aan Cosmodrome. Geholpen door storyteller Ina Vandewijer maakte Enrico Filippone een podcast van hun verhalen en ervaringen: ‘Ontdek, droom, Cosmodrome’.

Beide podcasts kan je beluisteren op de website van Avansa Limburg of via Spotify.

  • Beluister de podcast ‘CultuurParticipatie, CultuurCafé?’ op Spotify.
  • Beluister de podcast ‘Ontdek, droom, Cosmodrome’ op Spotify.