Demos is een team nomadische kenniswerkers. We volgen maatschappelijke ontwikkelingen die de cultuur-, jeugdwerk- en sportsector vormgeven en werken aan gelijkheid en participatie. We staan voor cultuur, jeugdwerk en sport die aansturen op maatschappelijke veranderingen en bouwen aan een meer open, inclusieve en democratische samenleving.
Europese sportsubsidies via Erasmus+
item_left
item_right
Europese sportsubsidies via Erasmus+
Erasmus+ is een Europees subsidieprogramma voor onderwijs, opleiding, jeugd en sport. Sportorganisaties kunnen hierdoor subsidies aanvragen voor onder andere breedtesport, vrijwilligerswerk en het vergroten van gelijke kansen. De deadline om in te dienen is 4 april 2019. We zetten drie subsidiemogelijkheden op een rij.
Beeld: Baseball / Andrew Malone - CC BY 2.0
Kleine samenwerkingsverbanden
Een eerste mogelijkheid bestaat erin om in te tekenen op een project dat kleine samenwerkingsverbanden versterkt. De bijdrage van de Europese Unie per klein samenwerkingsverband, waaraan zeker 3 internationale partners deelnemen, is maximaal 60.000 euro. De prioriteiten voor de kleine samenwerkingsverbanden zijn:
- Stimuleren van de sociale integratie en gelijke kansen in de sport
- Promotie van de Europese traditionele sporten en spelen
- Ondersteunen van de mobiliteit van vrijwilligers, coaches, officials, managers en medewerkers van social profitorganisaties
- Beschermen van de sporters, vooral de jonge sporters, voor risico’s op vlak van gezondheid en veiligheid door het verbeteren van de training- en competitiecondities
- Bevorderen van de educatie met een speciale focus op het ontwikkelen van vaardigheden
Grote samenwerkingsverbanden
Een tweede mogelijk is dat organisaties een project indienen voor een groot samenwerkingsverband waaraan minstens 5 internationale partners deelnemen. De bijdrage van de EU per groot samenwerkingsverband is maximaal 400.000 euro. De prioriteiten voor de grote samenwerkingsverbanden in 2019 zijn:
- Stimuleren van de deelname aan sport en lichaamsbeweging, onder meer in het kader van de ‘Europese Week van de Sport’
- Bevorderen van de educatie in en door de sport met speciale aandacht voor het ontwikkelen van vaardigheden
- Bevorderen van het vrijwilligerswerk in de sport
- Bestrijden van het dopinggebruik, vooral in recreatieve omgevingen
- Bestrijden van wedstrijdvervalsing
- Het verbeteren van de ‘good governance’ in sport
- Bestrijden van geweld, racisme, discriminatie en intolerantie in de sport
- Bevorderen van sociale inclusie en gelijke kansen in de sport
Europese sportevenementen zonder winstoogmerk
Een derde optie bestaat erin om een aanvraag in te dienen voor de subsidiëring van een sportevenement. De EU zal 4 evenementen financieren die betrekking hebben op de Europese Week van de Sport en 8 evenementen rond één van de volgende thema's: vrijwilligerswerk, sociale inclusie, gender gelijkheid, gezondheidsbevorderende lichaamsbeweging en sportdiplomatie.
Aan de slag?
De Erasmus+ programmagids beschrijft in detail hoe je een projectvoorstel moet uitwerken en indienen. De organisatie EU Sportlink maakte voor jou een selectie van de pagina's over sport in de Erasmus+ Programma Gids. Je vindt er informatie over welke organisaties kunnen deelnemen, welke activiteiten in aanmerking komen, de duurtijd, verwachte innovatie, de noodzakelijke verspreiding van de resultaten, enzovoort. Voor meer informatie en eventuele begeleiding neem je best contact op met de organisatie EU Sport Link via Philippe.DeWitte [at] eusportlink.be door te bellen naar 0485 198 343.