Demos is een team nomadische kenniswerkers. We volgen maatschappelijke ontwikkelingen die de cultuur-, jeugdwerk- en sportsector vormgeven en werken aan gelijkheid en participatie. We staan voor cultuur, jeugdwerk en sport die aansturen op maatschappelijke veranderingen en bouwen aan een meer open, inclusieve en democratische samenleving.
Het jaar van het kuiken
item_left
item_right
Het jaar van het kuiken
2025 is nu al een dikke maand ver. Lokale mandatarissen en besturen zijn geïnstalleerd, en zijn druk aan het schrijven aan plannen en beleidsvisies. De Vlaamse regering is al enkele maanden bezig, en zoekt volop de weg die ze had uitgestippeld. En hop, na zeven maanden en een conclaaf van bijna drie dagen is ook een nieuwe federale regering een feit.
Nieuw beleid op alle niveaus. Dat is voor organisaties die maatschappelijke doelen nastreven op lange termijn niet altijd evident. Programma’s en projecten worden stopgezet, nieuwe worden opgestart. Beleidsprioriteiten worden aangepast, nieuwe mensen op kabinetten, in parlementen en gemeentebesturen brengen nieuwe ideeën mee.
In dat kluwen moet je als organisatie maar zorgen dat je een voet tussen de deur hebt. Je werking, strategieën, impact opnieuw uitleggen aan de nieuwe ploegen. Of je nu in de cultuur-, jeugd-, of sportsector actief bent, je moet er als organisatie maar de middelen en menskracht voor hebben. En dat is niet vanzelfsprekend. Want het gros van die organisaties zijn geen grote instellingen, maar wel middelgrote of kleine organisaties die dag in dag uit werken om hun cultuurhuis, sportclub of jeugdorganisatie open te stellen voor iedereen, leden en publiek aan zich te binden, nieuwe projecten uit de grond stampen om bijvoorbeeld hun aanbod te vernieuwen en zo meer mensen weten te engageren, als vrijwilliger, als lid, als publiek. Dat vraagt een stevige basis, zeker te kunnen zijn van continuïteit om zo ook ruimte te hebben voor inspiratie. We weten allemaal dat dat niet evident is in een veranderende beleidscontext.
De kracht van netwerken
Investeren in netwerken is belangrijk om die uitdaging aan te pakken. Om samen een voet tussen de deur te hebben, elkaar erin te versterken, expertise en kennis te delen, en de stem van iedereen, ook de stille of minder gehoorde, mee te nemen.
Netwerken vrijetijdsparticipatie geven een stem aan mensen in maatschappelijk kwetsbare situaties. Ze denken en bouwen er mee aan een inclusief vrijetijdsbeleid in de gemeente, delen er hun ervaringen en expertise met medewerkers van lokale besturen over de drempels die ze ervaren om deel te nemen aan het sport-, jeugd- of cultuuraanbod.
Met het Sociaal-sportief Platform brengen we organisaties samen die sport verbinden met een overtuigde maatschappelijke opdracht om er te zijn voor iedereen. Zonder netwerk geen verwijzing naar sociaal-sportief in het Vlaamse regeerakkoord.
Met het Platform participatieve kunstpraktijken ondersteunen we samenwerkingsverbanden tussen kunstenaars en sociale organisaties die werken met en voor mensen in kwetsbare situaties. Samen zoeken ze hoe kunst een rol kan spelen in het versterken van sociale cohesie, warme buurten en in het bevorderen van vertrouwen en zingeving. Zonder netwerk, geen uitwisseling tussen al die projecten, geen kennisdeling, geen duurzaamheid.
Ook in 2025 zullen netwerken een focus blijven van onze werking. We broeden op van alles, een voorsmaakje van thema’s en projecten alvast in deze nieuwsbrief. En tussendoor werken we aan een nieuw beleidsplan voor de komende vijf jaar. De luxe van zeven maanden en een conclaaf hebben we niet maar dat er een kuikentje uitkomt, daar zijn we zeker van.