dēmos is sinds 2025 deel van publiq vzw. We blijven maatschappelijke ontwikkelingen die de cultuur-, jeugdwerk- en sportsector vormgeven volgen en werken aan gelijke participatiekansen. We staan voor cultuur, jeugdwerk en sport die aansturen op maatschappelijke veranderingen en bouwen aan een meer open, inclusieve én democratische samenleving.
Horst: van festival naar gemeenschap
item_left

item_right
Horst: van festival naar gemeenschap
Dit is een artikel uit de blog reeks over festivals wereldwijd die inspirerende stappen zetten naar meer inclusie, die diversiteit vieren en discriminatie van groepen hoog op de agenda zetten en werken aan laagdrempeligheid.
Het Horst Arts & Music Festival in Vilvoorde is veel meer dan een festival; het is een levendige gemeenschap die kunst, muziek, architectuur en participatie samenbrengt. Met een indrukwekkend netwerk van meer dan 280 vrijwilligers uit alle hoeken van de wereld, bouwt Horst aan een inclusieve en duurzame toekomst.
Een gemeenschap van bouwers
Bij Horst draait alles om samenwerking. Vrijwilligers uit de lokale gemeenschap en van ver daarbuiten steken samen de handen uit de mouwen om het festival tot leven te brengen, van de opbouw van podia tot het verzorgen van catering en het organiseren van evenementen. Deze gezamenlijke inspanningen creëren niet alleen een uniek festival, maar ook een hechte gemeenschap waarin vriendschappen voor het leven worden gesmeed.
Horst integreert kunst en architectuur op een innovatieve manier in het festival. Het Asiat-park wordt getransformeerd tot een experimentele ruimte waar kunstwerken en architecturale ingrepen een blijvend onderdeel van de omgeving worden. Het thema van de zomerexpo, 'There Will Come Soft Rains', geïnspireerd op het gelijknamige gedicht van Sara Teasdale, vertelt hoe kunst kan bijdragen aan reflectie over herstel na conflict en maatschappelijke ontwrichting.
'Wat zou Horst zijn zonder zijn groothartige gemeenschap? De vele vrijwilligers vormen het fundament waarop het festival gebouwd is.'
Phaedra Meyers, stuurt vrijwilligers en crew aan, artikel De Morgen
Duurzaamheid en lokale betrokkenheid
Duurzaamheid staat centraal bij Horst. Het festival maakt gebruik van gerecycleerde materialen voor de bouw van podia en paviljoenen, en werkt nauw samen met lokale bedrijven en organisaties. Deze aanpak versterkt de band met de lokale gemeenschap en zorgt voor duurzame ontwikkeling.
Een platform voor talent
Horst biedt een podium aan opkomende artiesten en jonge architecten. Door samenwerkingen en open oproepen krijgen jonge creatievelingen de kans om hun werk te presenteren aan een breed publiek. Deze initiatieven bevorderen creativiteit en innovatie binnen de gemeenschap.
Horst Arts & Music is een inspirerend voorbeeld van hoe een festival kan uitgroeien tot een beweging die mensen verbindt, talent ontwikkelt en bijdraagt aan een duurzame toekomst. Het is een plek waar iedereen actief deelnemer en mede-eigenaar is, en waar de grenzen tussen publiek en performer vervagen. Een levend bewijs dat cultuur en gemeenschap hand in hand kunnen gaan.
Veiligheid en welzijn: werken aan safer spaces
Een essentieel onderdeel van Horsts visie op inclusie is het actief creëren van een safer space voor alle bezoekers, artiesten en medewerkers. Horst erkent dat festivals voor sommige mensen geen vanzelfsprekende veilige plekken zijn, en neemt daarom structurele maatregelen om dit te veranderen, van duidelijke gedragsregels tot het voorzien van getrainde safety hosts. Het Collective Care-team, herkenbaar aan hun roze T-shirts, zijn aanwezig om ondersteuning te bieden aan iedereen die zich onveilig voelt of hulp nodig heeft. Daarnaast is er een Collective Care Space ingericht waar bezoekers kunnen ontspannen in een rustige omgeving met zachte verlichting, comfortabele zitplaatsen, water en andere voorzieningen
Ook de samenwerking met externe partners zoals seksueel grensoverschrijdings-preventienetwerk Balance vzw maakt deel uit van hun aanpak. Samen zetten ze in op sensibilisering rond grenzen, instemming en welzijn.
Heb je Horst gemist?
Heb je het festival gemist? Of zoek je naar meer ruimte, meer rust, maar evenveel artistieke impact? Asiat Park herademt tot publieke tentoonstellingsruimte met de zomerexpo 'There Will Come Soft Rains'. Van 15 mei tot en met 7 september presenteert Horst een meeslepend kunstparcours dat uitnodigt tot verstilling, reflectie en verbeelding.
Om de overgang van festival naar expo feestelijk in te luiden, organiseert Horst op donderdag 15 mei een publieke vernissage van 16:00 tot 22:00. Gratis en zonder reservatie, voor iedereen die zin heeft in een avond vol kunst, gesprekken, muziek en pizza in openlucht.
De titel van de expo verwijst naar het gelijknamige gedicht van de Amerikaanse dichteres Sara Teasdale (1918). Teasdale beschrijft hoe, ondanks de verwoestingen van oorlog en pandemie, de lente ongestoord doorbreekt. There Will Come Soft Rains stelt de vraag hoe we vanuit conflict en verval kunnen groeien naar een harmonieuze toekomst. Die thematiek resoneert ook vandaag. De expo biedt geen pasklare antwoorden, maar een uitnodiging tot dialoog – tussen mens en natuur, tussen publiek en kunst.
En ook al blijft betaalbaarheid als structureel thema voorlopig wat onderbelicht, zet Horst met deze gratis vernissage wel een eerste stap. Hopelijk volgen er meer initiatieven in de richting van solidaire tickets of een ‘pay what you can’-aanpak. Cultuur mag geen luxe zijn – zeker niet in een project dat inzet op inclusie en gemeenschap.