Inclusieve muziekbeleving: nieuwe toolkit voor auditieve toegankelijkheid

item_left

item_right

Inclusieve muziekbeleving: nieuwe toolkit voor auditieve toegankelijkheid

Ann

Dit is een artikel uit de blog reeks over festivals wereldwijd die inspirerende stappen zetten naar meer inclusie, die diversiteit vieren en discriminatie van groepen hoog op de agenda zetten en werken aan laagdrempeligheid. 

De muziekscene is een plek van ontmoeting, expressie en verbinding, maar voor veel dove en slechthorende muziekliefhebbers zijn poppodia en festivals vaak minder toegankelijk. Dat kan en moet anders. Met de lancering van de toolkit ‘De kracht van dove en slechthorende bezoekers’ door Deze praktische gids biedt concrete handvatten om toegankelijkheid te verbeteren en drempels weg te nemen. Possibilize, Sencity Festival en Revelland wordt een belangrijke stap gezet richting een inclusieve muziekomgeving waar iedereen zich welkom voelt. Deze praktische gids biedt concrete handvatten om toegankelijkheid te verbeteren en drempels weg te nemen.

Het creëren van een inclusieve omgeving vraagt om een andere manier van kijken naar muziekbeleving. Voor dove en slechthorende bezoekers speelt niet alleen de kwaliteit van het geluid een rol, maar ook visuele elementen, fysieke toegankelijkheid en communicatie. Denk bijvoorbeeld aan gebarentolken, vibrerende dansvloeren of duidelijke visuele signalen.

De toolkit benadrukt dat inclusie niet alleen een kwestie is van aanpassingen, maar ook een kans om een breder publiek te bereiken en de culturele rijkdom te vergroten. Het biedt inzichten en tips om toegankelijkheid structureel te integreren in de organisatie van evenementen.

Praktische handvatten voor organisatoren, artiesten en podia

Wat maakt deze toolkit zo waardevol? Het is specifiek ontwikkeld voor de muziekindustrie en biedt concrete oplossingen op maat. Enkele van de belangrijkste aanbevelingen zijn:

  • Communicatie: Zorg voor duidelijke informatie vooraf, zoals toegankelijkheidsopties en hoe deze aangevraagd kunnen worden.
  • Visuele en tactiele ondersteuning: Denk aan lichtshows, gebarentolken, ondertiteling en vibrerende technologie die de muziek voelbaar maakt.
  • Trainingen: Leid medewerkers en vrijwilligers op om om te gaan met dove en slechthorende bezoekers en hen gastvrij te ontvangen.
  • Samenwerking: Werk samen met de dovengemeenschap om te begrijpen wat werkt en nodig is.

Ervaringen uit de praktijk

De ontwikkeling van de toolkit is geïnspireerd door organisaties en artiesten die al inzetten op auditieve toegankelijkheid. Deze praktijken tonen aan dat toegankelijkheid niet alleen waarde toevoegt voor dove en slechthorende bezoekers, maar ook de ervaring voor andere bezoekers verrijkt:

  • In Brazilië heeft het Rock in Rio Festival gebarentolken geïntroduceerd bij optredens, zodat dove en slechthorende bezoekers de muziek kunnen volgen. Daarnaast zijn er speciale VIP-gebieden ingericht waar de muziek voelbaar is door vibrerende platforms.
  • MuteSounds Festival in Den Haag en Scheveningen is volledig toegankelijk voor dove, slechthorende en horende bezoekers. Het festival richt zich op ontmoeting en verbinding door het delen van muziek, theater, kunst en andere culturele ervaringen.

Naar een inclusievere muzieksector

Met ‘De kracht van dove en slechthorende bezoekers’ in handen wordt het eenvoudiger om stappen te zetten richting een inclusievere muziekscene. Of je nu een festivalorganisator, artiest of beheerder van een poppodium bent, deze toolkit biedt de inspiratie en tools om daadwerkelijk verschil te maken.

Inclusie gaat over meer dan alleen toegang; het gaat over actief bijdragen aan een gemeenschap waarin iedereen zich thuis voelt. Door bewust te kiezen voor toegankelijkheid, maak je niet alleen je evenement beter – je versterkt de verbindende kracht van muziek.

De preview van de toolkit is gratis te bekijken en te downloaden via www.discoverrevelland.today/toolkit.  Deel je ervaringen en noden via watiknodigheb [at] possibilize.today

.