Demos is een team nomadische kenniswerkers. We volgen maatschappelijke ontwikkelingen die de cultuur-, jeugdwerk- en sportsector vormgeven en werken aan gelijkheid en participatie. We staan voor cultuur, jeugdwerk en sport die aansturen op maatschappelijke veranderingen en bouwen aan een meer open, inclusieve en democratische samenleving.
Internationale samenwerking en nieuwe publicaties voeden inclusieve danspraktijk
item_left
item_right
Internationale samenwerking en nieuwe publicaties voeden inclusieve danspraktijk
Voor de liefhebbers van de inclusieve danspraktijk, maar ook voor wie voorzichtig geïnteresseerd is in dit onderwerp, zijn er twee nieuwe publicaties met praktische handvatten voor wie aan de slag wil met een groep dansers met en zonder handicap. En ook de internationale aandacht en samenwerking voedt deze dynamische kunstpraktijk.
Eigendraads. De kracht van inclusieve dans.
In deze nieuwe publicatie bouwt Danspunt verder op een brochure die ze eerder verspreidde over de inclusieve danspraktijk. Deze brochure werd aangevuld met een praktisch luik. Frauke Seynnaeve, dansmedewerker van Platform-K, deelde haar ervaringen, tips & tricks vanop de dansvloer in deze inspirerende praktijkgids. Samen met de publicatie vind je ook de making-off docu van “Dance, dance, otherwise we’re lost”. De publicatie kost 10 euro. Je kan 'm bestellen via info [at] danspunt.be.
Unload to upload
Ook Joop Oonk van het inclusieve gezelschap Misiconi uit Nederland kroop in de pen om de methodiek van haar inclusieve danstraining van naaldje tot draadje uit te schrijven. Het boek belicht zowel de achterliggende theorie en filosofie van inclusieve dans, als praktische en methodische aanwijzingen en een blik op de toekomst van deze artistieke ontwikkelingen. Unload to upload kost 19,95 euro. Je kan het bestellen via bol.com of via info [at] misiconidance.nl. Aan het boek is ook trainingsprogramma gekoppeld.
Disability arts international
Als je het Engels machtig bent, dan kan je op Disability Arts International ook een interview nalezen met Joop Oonk. Ze vertelt er over haar publicatie en geeft een stand van zaken van de inclusieve danspraktijk in Nederland. Op dezelfde website vind je ook een interview met Martine van Dijk van Holland Dance over de tweede editie van Dance Able, een meerdaags evenement over de inclusieve danspraktijk in Den Haag. Tijdens Dance Able staan er voorstellingen, workshops en een internationaal symposium op het programma.
iDance
Holland Dance is ook één van de partners in een nieuw Europees project: iDance. Met steun van het Erasmus+ programma ontwikkelt Holland Dance samen met het Onassis Cultural Centre uit Griekenland, het Skånes Dansteater uit Zweden en Stopgap Dance Company uit het Verenigd Koninkrijk innovatieve praktijken op vlak van inclusieve dansopleiding. Op Disability Arts Online verschenen twee artikels die meer informatie en inzicht geven over dit nieuw Europees project. Check ook de website van het project. Je vindt er nu reeds een aantal uitgewerkte lesvoorbereidingen.