Klub Karbon slaat een brug tussen cultuur en jongeren

item_left

item_right

Klub Karbon slaat een brug tussen cultuur en jongeren

Zaia El Morabit

Jong Limburgs cultuurtalent opsporen en een forum geven, dat is wat Arktos, ECRU en de vier culturele centra van Beringen, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren en Leopoldsburg van plan zijn. Het driejarig traject resulteert zo in een breder cultuuraanbod voor en door jongeren.

In dit participatief platform ontdekken, ontplooien en presenteren jongeren tussen 14 en 25 jaar hun artistiek talent. Ze worden daarin begeleid en krijgen ook de kans om kennis te maken met het cultuurlandschap. ECRU zorgt bovendien voor uitwisseling en kennisopbouw in de regio tussen cultuur- en welzijnspartners. Een inspirerend voorbeeld van een regionale samenwerking om jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties een plek te geven in kunst en cultuur.

Leandro Cinus van Arktos wacht niet op de jongeren na een oproep, hij spreekt ze aan in hun wereld. Op straat of in andere jeugdwerkingen. Via deze link kan je een interview beluisteren of een filmpje bekijken over het project. 

Veel jongeren zijn artistiek bezig, maar vinden hun weg niet naar een cultuurcentrum. Dit project zet in op talentontwikkeling (muziek, theater, beeldende kunst,...) van jongeren. Eerst zoeken en ontdekken ze waar hun interesses liggen om dan met masterclasses en workshops aan de slag te gaan.