Kunst in de Wachtruimte

item_left

item_right

Kunst in de Wachtruimte

Ann

Vzw david heeft als belangeloos doel kunst te verbinden met zorg en welzijn. Beide sectoren werken en denken anders maar kunnen elkaar inspireren. Kunst heeft een positieve invloed op de gezondheid en het algemeen welzijn, is een motor voor verandering en versterkt de sociale cohesie van de samenleving. De vereniging wil, rekening houdend met de balans tussen draagkracht en draaglast voor iedereen, dit idee promoten en bemiddelen.

vzw David is een vereniging gerund door vrijwilligers met haar zetel in de Brugse Poort, maar is voor haar publieke activiteiten nomadisch. Zo maakt ze tentoonstellingen in alternatieve contexten waaronder wachtruimtes en historische sites. Daarnaast promoot ze kunstenaars en zoekt ze verdieping en verbinding tijdens kunstgesprekken en atelierbezoeken.

‘Kunst is meer dan een pleister op de wonde, kunst houdt overeind, kunst kan levens redden.’

Kunst in de Wachtruimte

Wachten kan soms lang en vervelend zijn, vooral in ruimtes zoals de wachtkamer van een dokter of ziekenhuis. Maar wat als die wachttijd ook een moment van rust en inspiratie kan zijn? Dat is precies waar het project 'Kunst in de Wachtruimte' over gaat. In dit project wordt kunst ingezet om wachtruimtes in gezondheidsinstellingen om te toveren tot plekken van troost en bezinning. Door zorgvuldig kunstwerken te selecteren en vervolgens plaatsen waar mensen vaak gespannen wachten, verandert de dynamiek van een ruimte. Het project benadrukt niet alleen het belang van kunst voor welzijn, maar maakt ook kunst toegankelijker voor een breder publiek.

De impact van Kunst in de Wachtruimte

Kunst heeft de kracht om te troosten, te inspireren en zelfs te helen. In 'Kunst in de Wachtruimte' zijn de kunstwerken meer dan alleen decoratie; ze zijn een belangrijk onderdeel van de omgeving die bijdraagt aan het welzijn van patiënten, bezoekers en personeel. De interactie met kunst biedt een afleiding, die kan helpen om angst en stress te verminderen terwijl men wacht.

Samenwerking en Gemeenschap

Een belangrijk aspect van dit project is de samenwerking tussen kunstenaars, instellingen van de gezondheidszorg en vzw david. Door deze samenwerkingen kunnen kunstenaars hun werk tentoonstellen op plaatsen die ze anders niet zouden bereiken, en krijgen instellingen de kans om hun ruimtes te verrijken en de zorgervaring te verbeteren. Misschien wandel je binnenkort met een koffie door een kunstgalerij in de ontvangsthal, mediteer je in stilteruimtes en in wandelroutes of neem je deel aan een creatieve workshop tijdens het wachten.Om stappen te zetten in de realisatie hiervan bestaat sinds november 2016 het meerjarenplan Kunst in de Wachtruimte. Het biedt ruimte om te discussiëren over het belang van kunst in nieuwe contexten.

Je kan 'Kunst in de Wachtruimte' steunen. Dit doorlopend project is op zoek naar nieuwe samenwerkingen. Of je nu een kunstenaar bent die zijn werk wil delen, een gezondheidsinstelling die zijn wachtruimtes wil transformeren, of een individu dat dit initiatief wil steunen. 

Werkwijze

Met een stevig kunstdossier op zak bezoekt David artsen en zorgverleners. Na een intake kan je als geïnteresseerde een traject van drie contactmomenten starten. Vanaf de selectie van de kunstenaar en/of diens werk bemiddelt David als curator. Kunst in de Wachtruimte vertrekt van een kunstaanbod dat David creëert in overleg met kunstenaars. De kunstenaars zijn geselecteerd tijdens atelierbezoeken.

  • Voor meer info, contacteer vzw david via info [at] david-vzw.be of +32 (0)485/93.58.07.