Kunstenaars kom uit je kot!

item_left

item_right

Kunstenaars kom uit je kot!

Ann

Danseres Einat Tuchman danste bij bekende gezelschappen maar worstelde met de idee dat de kunstwereld een gesloten biotoop is waar enkel een bepaalde sociale klasse toegang tot heeft. Einat zocht een manier om “in de echte wereld” het verschil te maken. Dansen doet ze niet meer. Dialogeren met haar Brusselse buren des te meer.

Sociaal.net ging met haar in gesprek over hoe kunst een rol kan spelen in de dagelijkse strijd en hoop van velen en over de kracht om onderlinge verschillen te overstijgen en verbinding te creëren rond gemeenschappelijke doelen, rond een transitie naar een meer gelijke en duurzame wereld.

De rol van kunst en kunstenaars

In 2013 was Einat een van de oprichters van State Of The Arts, het open platform dat de structuren van de kunstwereld opnieuw wil verbeelden. Ook toen vond ze het nodig mensen te verenigen, in dat geval binnen een verdeelde kunstwereld. “Dat is nog steeds nodig en ze doen dat goed. Maar ik ben niet meer actief binnen State Of The Arts en blijf me afvragen: wat zitten mijn collega’s in theaterzalen en musea te doen? In de publieke ruimte, daar moeten we zijn! Kunstenaars kom uit je kot! Mensen samenbrengen om dingen te veranderen, dat is wat nodig is, en ik geloof dat kunst dat kan. Kunst is geen consumptieproduct om van te genieten of bij te huilen. Het is de lijm van de samenleving. We moeten leren een cultuur van verschil omarmen, niet een cultuur van ieder in zijn eigen hokje. Kunst moet plekken van ontmoeting en uitwisseling scheppen.”

“Als kunstenaars beschikken we over een arsenaal aan technieken om onderling te communiceren, voorbij de heersende normen en gewoontes. Als je een karakter opbouwt of een scène, dan gebruik je die tools om creatieve alternatieven te bedenken. Dat mondt uit in een voorstelling waarna de toeschouwers naar huis weerkeren en alles blijft zoals het was. Je kunt diezelfde artistieke knowhow aanwenden om in de echte wereld dialoog tot stand te brengen, om samen een andere toekomst, een betere samenleving te bedenken. Kunst kan een vrijplaats creëren, een ruimte waar we meer durven dan elders. Een plek waar we wie anders is niet mijden, maar opzoeken. Een plek waar alles wat vreemd of ongezien is welkom is. Een plek waar we mogen en durven experimenteren en dromen.”

Einat beweegt mensen ertoe om uit hun comfortzone te treden. Burgers worden uitgenodigd in een ruimte waar ze zich aanvaard en gerespecteerd voelen, in het bijzonder burgers die zich niet welkom voelen in deze samenleving. Een paar maanden eerder organiseerde ze de ‘Secret Fashion Show’, eveneens in de reeks die ze ‘Marché Bildy’ noemt – bildy zoals in het Arabische woord voor lokaal, en verwijzend naar building, bouwen, een gemeenschap bouwen. Ze opereert vanuit een kelder in een wijkhuis in Molenbeek met haar organisatie Espacetous.

Lees hier het volledige artikel op de website van Sociaal.net.