Laureaten 6de editie Arts in Society Award

item_left

item_right

Laureaten 6de editie Arts in Society Award

hasna

13 kunstprojecten zijn geselecteerd voor de 6de editie van Arts in Society Award. De weerhouden projecten starten vanaf januari 2020 en lopen ten laatste in december 2020 af. Een selectiecommissie boog zich in december van vorig jaar over de verschillende ingediende dossiers. We stellen hieronder graag kort de projecten voor.

De projectoproep van Arts in Society Award stimuleert jonge kunstenaars in verschillende disciplines om een participatief kunstproject te ontwikkelen dat inspeelt op een maatschappelijke uitdaging. Cera en Demos werken hiervoor sinds 2018 samen via gedeelde ambities om een maatschappelijke impact te realiseren in het domein Kunst en Cultuur.

Bij de gekozen projecten zijn in totaal 21 kunstenaars, 6 kunsthogescholen en 18 partnerorganisaties betrokken. Kort overzicht van de projecten:

 • Collectief ZAND

Kunstenaars: Anne De Boeck, Maïté De Bièvre, Meghan Vanderbruggen. Partnerorganisatie: Kunstwerkplaats De Zandberg

Dit collectief maakt zines, oftewel eenvoudig gemaakte tijdschriften, met alle ruimte voor artistieke interpretatie en met kunstenaars met een beperking.

 • Project voorlopig zonder naam

Kunstenaar: Lara Breine. Partnerorganisatie: Vzw Wit.h

Lien, kunstenares met het downsyndroom, neemt Lara mee in haar leefwereld waar zowel inhoudelijke thema's zoals seksualiteit en horror centraal staan.

 • Soms landen de wolken (zachtjes op iemands hoofd)

Kunstenaar: Ellen Schroven. Partnerorganisatie: STUDIO BORGERSTEIN

De ontmoeting tussen 2 kunstenaars staat centraal in dit project. Het project is met kunstenaars met een mentale beperking.

 • The Post Collective: Collaborative Speculations

Kunstenaars: Mirra Markhaeva, Hooman Jalidi , Marcus Bergner. Partnerorganisaties: Refu-interim, Kunsthal Ghent, Open Design Course, Vooruit, Spin

Autonoom platform van co-creatie, samenleren en cultureel activisme door vluchtelingen, asielzoekers, mensen zonder papieren en andere nieuwkomers.

 • Graphic storytelling

Kunstenaar: Esther Weidenbaum. Partnerorganisatie: De Connectie

De kunstenaar gaat aan de slag met gedichten van Mahmoud Darwish en wil deze grafisch vertalen met nieuwkomers.

 • Tools of Resilience

Kunstenaars: Emma Ribbens, Cami Laureyssens, Jeanne Ribbens. Partnerorganisaties: Z33 en Low Tech with Refugees

Een participatief project waarbij kunstenaars samen met vluchtelingen methodes en tools ontwikkelen om hun verhalen over veerkracht en sterktes tastbaar te maken.

 • Ludo, Bram, Vera, Zulma en Neeltje: de ' familieleden ' als helpende handen bij eenzaamheid

Kunstenaars: Mieke Winters. Partnerorganisatie: Muna/ Het Steger vzw

Door beeldend te werk te gaan exploreert de kunstenaar het thema eenzaamheid samen met de deelnemers uit de kunstwerkplaats van Muna.

 • Hoe leef je leven?

Kunstenaar: Merel Stolker. Partnerorganisaties: Solidariteit voor het Gezin en WZC Zorghotel Seniorcity

Dit project onderzoekt via kunst op een speelse wijze wat ouderen de maatschappij juist nog allemaal te bieden hebben.

 • REFUGEE RECORDINGS

Kunstenaars: Dimitri Defossé, Brent Mijnendonckx, Arne Vyt. Partnerorganisatie: Rode Kruis

Refugee Recordings wil bewustzijn scheppen rond mensen op de vlucht, door muziek te maken met vluchtelingen uit asielcentra.

 • DEMO-MEMO muziek

Kunstenaar: Patrick Housen. Partnerorganisatie: The Courage to Grow Old

Soundscape-poëzie van muzikanten en mensen met (jong)dementie en hun naasten. Vertrekkend van bestaande soundscapes, live piano, muziekfragmenten, zang, geluiden, wordt de denkwereld van mensen met dementie verkend.

 • Met beeld naar verbinding en integratie

Kunstenaar: Kawtar Ouhammou. Partnerorganisatie: minor-ndako

Project met fotografie als middel om met jonge vluchtelingen in een begeleidingsproces de blik naar buiten en op zichzelf te richten.

 • Laten we het viren!-Innerlijke muzen

Kunstenaar: Lidia Sierra. Partnerorganisatie: 't Vooruitzicht

De kunstenaar wil een workshoptraject opzetten in samenwerking met psychiatrisch zorg- en kenniscentrum OPZ Geel. ‘Innerlijke muzen’ is een laboratorium waarin gewerkt wordt met live muziek voor een experiment rond gemoedstoestanden.

 • KUMAZEMI

Kunstenaar: Eline Accoe. Partnerorganisatie: KNEPH

In 2020 trekt de Kweikersparade door Tienen met als thema ‘Transformatie’. KUMAZEMI gaat in ateliersessies rond muziek en textiel aan de slag met vrouwen die nog niet lang in België zijn om voor te bereiden op de Kweikersparade.

Wil je graag op de hoogte blijven van de ontwikkeling van de projecten of meer info over de vorige edities? Zie www.artsinsocietyaward.be of volg Arts in Society Award op Instagram en Facebook.