Luistert! Een manifest voor het welzijn van Gentse jongeren

item_left

zwart wit tekening van twee kinderen

item_right

Luistert! Een manifest voor het welzijn van Gentse jongeren

Turid

Met Luistert! brengt vzw Jong een manifest met getuigenissen van kinderen en jongeren. 

Het manifest vertelt verhalen over sociale uitsluiting, discriminatie, verminderde toegang en drempels, de complexiteit van armoede, … Omdat het vertellen noodzakelijk blijft om tot actie en verandering te komen. Er is nood om hun verhaal te delen. De verhalen die dit jaar gepubliceerd zijn brengen de thema’s psychisch welbevinden, wonen en gebrek aan toegang tot vrije tijd in beeld. Maar bovenal getuigen ze van de complexe gelaagdheid van hoe armoede impact heeft op alles en verweven is met veel andere aspecten van het leven.
Storytelling kan krachtig zijn. De (h)erkenning ondersteunt jongeren bij het ontwikkelen van hun identiteit en kan helpend zijn bij het versterken van hun zelfvertrouwen. Er worden suggesties aangereikt, ze delen wat hun had kunnen helpen in bepaalde omstandigheden. Welke uitgereikte hand ze konden appreciëren en wie het verschil heeft gemaakt in hun traject.

Je kan het Manifest hier lezen.

Vzw Jong organiseert dagelijks activiteiten voor diverse groepen kinderen en jongeren in hun vrijetijd. Ze hebben daarbij bijzondere aandacht voor gezinnen in een maatschappelijk kwetsbare positie. Vanuit de vrijetijdsfunctie bouwen de jeugdwelzijnswerkers een vertrouwensband op met kinderen, jongeren en hun netwerk. Vanuit dit vertrouwen nemen ze naast de vrijetijdsfunctie ook een belangrijke welzijnsfunctie en brugfunctie op.

We delen dit Manifest en de bezorgdheid omdat wegkijken te vaak de regel blijkt. Ook op Vrij Spel?! pleiten we voor meer acties die het recht op vrije tijd van kinderen en jongeren waarmaken.