Demos is een team nomadische kenniswerkers. We volgen maatschappelijke ontwikkelingen die de cultuur-, jeugdwerk- en sportsector vormgeven en werken aan gelijkheid en participatie. We staan voor cultuur, jeugdwerk en sport die aansturen op maatschappelijke veranderingen en bouwen aan een meer open, inclusieve en democratische samenleving.
Niet naar theater? Dan maken we het toch zelf!
item_left
item_right
Niet naar theater? Dan maken we het toch zelf!
Het is niet omdat corona alle evenementen lamlegt, dat we bij de pakken moeten blijven zitten. Zo dachten ze vorige zomer bij Avansa MZW, toen nog VormingPlus, in Kortrijk. Daarom boksten ze een vormingsweek in elkaar, speciaal gericht op mensen in armoede. Met als enige doel: ontstressen! De vormingsweek werd mee mogelijk gemaakt met een financiële tussenkomst van VRIJUIT. Deze zomer wil VRIJUIT opnieuw veilige vrijetijdsbubbels mogelijk maken.
(Lees verder onder de afbeelding)
Beeld: Avansa Mid- en Zuidwest
Even de stress van ons afgooien, dat doen we normaal gezien in de sportclub, het theater, de bioscoop. Maar als je niet naar evenementen kan, hoe ontspan je dan, vroeg ook Rie Vanduren van Avansa MZW uit Kortrijk zich af. “Vanuit die simpele vraag groeide het idee om dan maar zelf het een en ander in elkaar te steken. Bij de voorbereiding en de organisatie hielden we uiteraard rekening met alle geldende coronamaatregelen”, vertelt Rie. Het doel stond haar duidelijk voor ogen: de deelnemers op verhaal laten komen, even een paar uren niet aan corona denken.
Verbinding
Rie ging op zoek in haar netwerk naar mensen die al wat ervaring hadden met het werken met mensen in armoede. Met theatermaker Lucas Vandenbussche had ze al eens samengewerkt voor een project rond burn-out. En fotograaf Rudi De Bruyne bleek paraat een eenvoudige cursus smartphonefotografie te geven. “Het is van belang dat je geduldige docenten kiest, die aandacht hebben voor de mensen. Ze moeten makkelijk verbinding maken, en de mens op z’n minst even belangrijk vinden als de inhoud.”
Zelf zou Rie de vormingsweek afronden met een coronaproof verwendag. “Het is belangrijk dat iemand de leiding neemt over het hele project, dat er een soort rode draad is doorheen de week, ook als er verschillende activiteiten zijn”, vindt Rie. “En je moet de mensen serieus nemen, maar tegelijk veel plezier maken.”
Ambiance
En plezier was er, getuigt Nathalie Van Walleghem, een van de deelnemers. Zij is actief bij A’kzie, de Kortrijkse vereniging waar mensen in armoede het woord nemen. “Iedereen kwam heel snel los, er was direct ambiance, maar door de ontspanningsoefeningen in de theaterworkshop kwam iedereen ook tot rust. En zo zag je mensen opfleuren, dat was zeker in die periode erg welgekomen.”
In de theaterworkshop werd ontspanning geoefend, er werd gewerkt met allerhande ritmes. “Dat werkt enorm verbindend”, zegt Ingrid Jacob van A’kzie. “Vooral mensen met roots in Afrika of de Arabische wereld genieten daar enorm van.”
Afspraken
Alleen al het feit dat mensen elkaar na een lange tijd konden terugzien was fijn. “Er was plezier, er was ontspanning. En over corona hebben we op voorhand duidelijke afspraken gemaakt met alle deelnemers”, zegt Rie. Zij vindt het sowieso goed om duidelijke afspraken te maken, ook in niet-coronatijden. “Ik vind het zelf niet zo fijn als mensen plots verdwijnen met hun gsm. Daar maak ik graag op voorhand afspraken over. Een andere goede regel is: wat hier wordt gezegd blijft binnen de groep, en belandt niet op straat. Dat geeft de mensen een veilig gevoel, en dat is absoluut nodig. Maar belangrijk is dat het de groep is die de regels vastlegt, dat ze niet worden opgelegd. Veel inspraak is erg belangrijk.”
Doel
Ook aan de twee fotografiedagen bewaart Nathalie mooie herinneringen. Ze leerde onder andere foto’s op haar telefoon bewerken met snapchat. Dat is leuk meegenomen, maar zeker niet het belangrijkste, verduidelijkt Rie. “Je hoeft niet te werken naar een doel. Het doel is: op verhaal komen. Even weg van de dagelijkse stress. Ontspannen…”
Voor Ingrid is het belangrijk dat organisatoren iets kiezen wat mensen al een klein beetje kennen. “Als je een theaterworkshop aanbiedt, is het goed dat de deelnemers al wat vertrouwd zijn met theater. Daarom is die vrijetijdsbesteding zo enorm belangrijk. Als je al een beeld hebt bij theater, weet je dat zo’n workshop leuk zal zijn. Dat geeft minder of geen stress op voorhand.”
Nathalie zou zo opnieuw meedoen aan zo’n gevarieerde en ontspannen vormingsweek. “En ik zou het iedereen aanraden”, voegt ze er enthousiast aan toe.
Vrijetijdsbubbels in de zomer
Voor mensen met een beperkt budget is het niet vanzelfsprekend om de zomervakantie op een ontspannende en leuke manier in te vullen. De coronacrisis maakt dat nog moeilijker. Het vrijetijdsaanbod is beperkt en de veiligheidsmaatregelen werpen nieuwe drempels op.
VRIJUIT zoekt daarom cultuur-educatieve organisaties, socio-culturele werkingen, sportaanbieders en kunstenaarscollectieven om tijdens de zomermaanden veilige vrijetijdsbubbels op te zetten. Hoe dat gaat lees je in deze oproep.