Opinie: Verhelpen sociaal-sportieve praktijken kinderarmoede?

item_left

item_right

Opinie: Verhelpen sociaal-sportieve praktijken kinderarmoede?

Pieter

Beeld: (c) vzw sportpret

Aïlan Iriks-Bickx is de trekker van een sociaal-sportieve praktijk. Hij schreef een gastbijdrage voor het online nieuwsmedium Apache. In zijn opiniestuk voert hij een pleidooi om het groeiende probleem van kinderarmoede meer serieus te nemen. Hij pleit ook voor meer erkenning voor sociaal-sportieve praktijken die vandaag allerlei sociaal-maatschappelijke uitdagingen tackelen.  

Hoewel België tijdens de corona-crisis gedeeltelijk stil viel, waren er talrijke praktijkorganisaties die tijdens deze moeilijke periode actief bleven. Dat geldt ook voor Aïlan en zijn vzw Sportpret. Nog voor de overheid er goed en wel aan toe kwam, verdeelde hij bijvoorbeeld 325 knutselpakketten bij gezinnen in armoede. Die ervaringen daagden hem uit om een opinietekst te schrijven. 

Aïlan klaagt aan dat armoede, een structureel probleem, door beleidsmakers nog te veel bekampt wordt met paniekvoetbal. Hij looft de initiatieven die wel al worden uitgewerkt, maar er is nood aan duurzaam beleid dat bruggen bouwt tussen beleidsdomeinen. Een duurzaam beleid betrekt de praktijk die in de vuurlinie staat. Met deze tekst herinnert hij ook aan het memorandum van 38 sociaal-sportieve praktijken uit heel Vlaanderen waarin ze meer erkenning vragen voor hun werk. De volledige bijdrage van Aïlan op Apache lees je hier.