Oproep: Rest for the Wicked zoekt verhalen rond kwetsbaarheid en weerbaarheid binnen participatieve kunstpraktijken

item_left

Rest for the Wicked vzw  Ewout D’Hoore

item_right

Oproep: Rest for the Wicked zoekt verhalen rond kwetsbaarheid en weerbaarheid binnen participatieve kunstpraktijken

bart

Kunstenaarscollectief Rest for the Wicked vzw - onder leiding van Ewout D’Hoore - startte 2019 een onderzoekstraject rond falen en mislukken binnen participatieve kunstpraktijken. Ze verzamelen verhalen en ervaringen die kunstenaars en kunstorganisaties in de toekomst kunnen helpen om zich beter te oriënteren op deze artistieke praktijk.

(lees verder onder het beeld)

Rest for the Wicked vzw  Ewout D’Hoore

Participatieve kunstpraktijken kennen vandaag vele vormen en contexten. In Vlaanderen en Brussel is hun groei sinds de jaren `90 sterk gelinkt aan de strijd tegen sociale en culturele uitsluiting. Kunstenaars en organisaties kozen ervoor om verhalen op scène te zetten die nauwer aansluiten op de verscheidenheid aan sociale realiteiten in hun stad. De manier waarop ze dat deden – rechtstreeks met mensen die ver weg staan van de kunsten – was niet de gemakkelijkste weg. Uit hun successen en mislukkingen wil Rest for the Wicked leren.

Vandaag zijn participatieve kunstpraktijken alomtegenwoordig. Internationaal spreekt men van een ‘participatory turn in the arts’. Participatie is een functie in het Vlaams kunstendecreet. Organisaties schuiven het naar voor als een strategie in kunsteducatie en publiekswerking. Overheden zien het als een manier om integratie te bevorderen, armoede te bestrijden en zelf om mensen te emanciperen. Rest for the Wicked wil weten hoe kunstenaars omgaan met dit soort claims.

Oproep naar verhalen

In deze fase van hun traject zoekt Rest for the Wicked kunstenaars die hun falen en mislukken binnen participatieve kunstpraktijken willen delen. Het doel is om via zes relevante cases een concreter beeld te krijgen van de praktijk, wat het potentieel is en waar het misloopt. De 6 geselecteerde cases zullen worden gedocumenteerd aan de hand van een podcast. Op basis daarvan zal een fase starten waarin we reflecteren over de meest pertinente aspecten uit het werkveld en toewerken naar het ontwikkelen van een toolkit voor toekomstige praktijken.

Heb je ervaring met participatieve kunstpraktijken en wil je graag iets delen over daar waar het is misgelopen? Heb je door te mislukken iets geleerd waarmee je verder komt? Is het falen onoverkomelijk en heb je daardoor een andere aanpak ontwikkeld?

Stuur vóór 15 april een mailtje naar rftwicked [at] gmail.com (subject: Oproep%3A%20Rest%20for%20the%20Wicked%20participatieve%20kunstpraktijken) en we nemen contact met je op.

 

Deze oproep is onderdeel van een driejarig participatieproject vanuit vzw Rest for the Wicked, met steun van de Vlaamse Overheid en in samenwerking met Demos vzw, Kunstencentrum Vooruit vzw en UGent onderzoeksgroep Cultuur & Educatie.