Platoo zomert in het park

item_left

item_right

Platoo zomert in het park

Ann

GC De Platoo zet de zomer alvast in met haar jaarlijkse festival Plazey in het Elisabethpark. Maar dit jaar verandert het van koers, in 2023 kiest Plazey voor radicale toegankelijkheid. Verwacht niet alleen een klassiek festivalpodium met biertenten dit jaar, maar wel initiatieven die vanuit buurtbewoners bedacht en gerealiseerd worden. Er worden vanuit GC De Platoo namelijk inspanningen geleverd om inclusie te verhogen, vooral voor mensen die moeilijk de toegang tot vrije tijd kunnen vinden. Het aanbod van Plazey wordt inclusief gemaakt via onder andere 'De Container, een chantier d'ideés', een container in het park tegenover het gemeenschapscentrum.

De container 

De container is een project dat buren bij elkaar brengt en openstaat voor iedereen, voor mensen die elkaar kennen en mensen die elkaar (nog) niet kennen. Je kan even rusten op de banken, een babbeltje slaan, je kan een activiteit begeleiden of eraan meedoen. Het is vooral een ontmoetingsplaats waar je nu en dan een drankje bij een activiteit aangeboden krijgt.

Van woensdag tot en met zondag staan er tafels en stoelen buiten en kan je er langskomen. Er zijn geen vaste openingsuren - alles hangt af van het aantal mensen die zich engageren om de container te openen. Aan de container zelf en via een website worden wekelijks het programma omhoog gehangen. Wie graag een talent inzet kan een voorstel indienen via een (online en offline) ideeënmuur.

  • Heb je zin om mee na te denken? Mee het programma vorm te geven? Dat kan via info [at] plazey.be of via de website.

Het festival

PLAZEY veranderde de voorbije jaren al vaak van gezicht: terwijl het festival in 1992 begon als een bescheiden muziekfeest voor de omwonenden van het Elizabethpark, groeide het door de jaren heen uit tot een professioneel muziekfestival. Een verscheiden maar besliste muziekprogrammering en daarnaast veel aandacht voor het gezelligheidsaspect trok de aandacht van vele Brusselaars en zorgde voor een doorgedreven verankering in het lokale én grootstedelijke gemeenschapsleven. Dat het festival steeds mee gerealiseerd werd door meer dan honderd vrijwilligers, is daar dan ook niet vreemd aan.

In 2013 veranderde het festival van koers. Niet langer een groot podium met grote Vlaamse vedetten, maar een houten cafeetje met daar rond een podium, een moestuin, een kippenhok. Het geheel groeide uit tot Bar Eliza, de zomerse ontmoetingsplek voor Noord-West Brussel.

In 2023 kiest Plazey voor radicale toegankelijkheid. In een driejarig traject wil Plazey inspanningen doen om inclusie te verhogen en participatief werken te versterken, zowel in de dagelijkse werking als in het aanbod.

  • Lees hier alles over het netwerktraject De Platoo inclusief.