Pleidooi voor meer en meer gevarieerde vrije tijd voor mensen met een handicap

item_left

foto_c_brisbane_city_council

item_right

Pleidooi voor meer en meer gevarieerde vrije tijd voor mensen met een handicap

Kris

Dankzij Jeugdwerk Voor Allen (JWVA) kreeg een oud artikel van Demos een tweede leven op het internet. De medewerkers van het Vrijetijdspunt van vzw Oranje kropen na het lezen zelf in de pen voor een pleidooi voor meer en meer gevarieerde vrije tijd voor mensen met een handicap. 

foto_c_brisbane_city_council

Ons onderzoek 'Vrije tijd, in en uit zorg' uit 2011 naar de vrijetijdsparticipatie van mensen met een handicap is blijkbaar nog steeds actueel. Begin 2018 (her)ontdekten de medewerkers van het vrijetijdspunt van vzw Oranje onze resultaten. Hieraan voegen ze hun eigen bevindingen toe: de drempels die zij ervaren in het dagelijks organiseren van vrije tijd voor personen met een beperking, waarom ze kiezen voor een aanbod waarin doelgroepspecifieke als inclusieve initiatieven hand in hand gaan en waarom ze streven naar meer en gevarieerde vrije tijd. Het pleidooi kan je nalezen via deze link en onderaan deze pagina.

Vanuit hun praktijkervaring bevestigen de medewerkers de conclusies uit het onderzoek. Er is nood aan een minder polariserende benadering tussen 'inclusief' en 'doelgroepspecifiek werken' en meer maatwerk. En er is een duidelijke vraag naar een ruimer aanbod van toegankelijke activiteiten.