Projectoproep Zinneke: Gezichtsbedrog

item_left

Michel van Reysen

item_right

Projectoproep Zinneke: Gezichtsbedrog

bart

Michel van Reysen

Beeld: Michel van Reysen

Kun je niet wachten om te laten zien wat je kan? Wil opgemerkt en niet louter gezien worden? Zoek je een plek om voor een bepaalde tijd iets te creëren? Wil je in de stad wonen? Wil je een dag lang de straten van Brussel inpalmen? Wil je er uitschreeuwen wat jou bijzonder maakt? Dan kan deze projectoproep van Zinneke je interesseren!

Zinneke vzw lanceert aan elke artiest, elk kunstenaarscollectief, elke crew of vriendengroep – ongeacht de discipline – deze projectoproep: beleef voor deze biënnale de openbare ruimte, snuif haar op en haal er inspiratie uit om een artistieke vorm te bedenken die je erin kan presenteren.

Je bent vrij in de vormkeuze, maar je moet wel beantwoorden aan volgende randvoorwaarden:

  • Je werkt rond het thema van de biënnale: "Trompe l'œil / Gezichtsbedrog"
  • het wordt een collectieve creatie, geen individueel project
  • het is een vrije vorm (dans, performance, stadskunst, beeldhouwkunst, parcours, schrijven, klankcreatie, schilderen ...).
  • die moet op de een of andere manier zichtbaar zijn op 14 mei 2022, de dag van de Parade
  • de ontmoeting van en/of verbinding met bewoners moet centraal staan in het project
  • je maakt nog geen deel uit van een Zinnode van de editie 2022
  • je hebt een eco-verantwoorde visie op het gebruik van materialen
  • gevoel voor inclusie (in allerlei vormen) is een pluspunt
  • de diversiteit aan talen, genders, etnische achtergond ... mag geen beletsel zijn
  • dit gaat niet om een ZINNODE (zie website zinneke.be)

Het doel van deze projectoproep is om de mogelijkheden voor deelname aan de Zinneke Parade te verbreden.

Zinneke staat voor een samenleving, een stad die waarde hecht aan kunstenaars. Een stad als speelveld. Kunstenaars spelen een essentiële rol bij het opbouwen en uitdagen van een samenleving. Volgens Zinneke floreert een stad door de mensen die er wonen met elkaar te verbinden met behulp van creatieve dynamieken die allerlei verbeeldingswerelden met elkaar verweven.

Zinneke is een project dat (on)zichtbare ruimtes creëert voor ontmoetingen en voor allerlei vormen van samenwerking en creatie. Daartoe roept het een artistieke en sociale dynamiek in het leven tussen bewoners, verenigingen, scholen en kunstenaars uit de verschillende Brusselse wijken en daarbuiten.

Er is een budget van 10.000 euro exclusief btw voorzien (dekt bezoldiging, materiaal, inrichten van workshops, transport ...). Voor alle uitgaven is een betalingsbewijs noodzakelijk. Zinneke kan desgevraagd ondersteuning bieden bij de ontwikkeling van het project en kan het budget mee opvolgen. Het ter beschikking stellen van recuperatiemateriaal en van een werkplaatsruimte (in MASUI) gedurende de creatieperiode behoort ook tot de mogelijkheden. Dit budget wordt indien nodig aangevuld met een opvolging door een externe deskundige.

Kandidaatstellingen moeten uiterlijk op 13 januari 2022 vóór middernacht worden ingediend via e-mail naar maxime [at] zinneke.org of per post naar Masuiplein 13, 1000 Brussel. Hou je niet in voor de presentatievorm (audio, video, gif, foto, illustratie, stripboek, slam, instagram, TIKTOK ...). Wees inventief en blijf jezelf. Let op de verzendformaten (pdf, png, mp3, avi). Los van de vorm, moet het dossier de volgende elementen bevatten: presentatie van de groep, artistieke leiding en je manier van werken.

De projecten worden beoordeeld door een interne en externe jury, die uiteindelijk ÉÉN PROJECT selecteren. Het antwoord ontvang je eind januari per e-mail.
Info: Als je vragen hebt, aarzel dan niet om Zinneke te schrijven of te bellen op het volgende adres: maxime [at] zinneke.org – 02 214 20 02