Save the date: ENTER festival BXL 26-29 april 2018

item_left

item_right

Save the date: ENTER festival BXL 26-29 april 2018

an

Van 26 tot en met 29 april 2018 initieert Demos de vierde editie van het participatieve en multidisciplinaire kunstenfestival ENTER in Brussel. 'ENTER Festival BXL' gaat parallel door in locaties in de vier zones in het Brussels gewest: in het GC Nekkersdal in Laken, in het GC De Linde in Haren, in het GC Kontakt in Sint-Pieters-Woluwe en in de Begijnhofwijk in het stadscentrum.

De baseline van ENTER Festival BXL is ‘In vele handen/verankerd in de stad’. Doorheen het ENTER festival lopen diverse participatieve processen, die opgedeeld kunnen worden in drie categorieën:

1)  Open atelier: Wat als burgers mee creëren?
Elke festivalzone vormt de uitvalsbasis voor de langdurige residentie van een professionele kunstenaar die een participatief traject aflegt met bewoners rond een actuele maatschappelijke vraag. Het resultaat van deze residentie is te zien tijdens het festival. De kunstenaars zijn: Karlien Torfs, Jovial Mbenga, Chris Rotsaert/Manoeuvre en Kito Sino.

2)  Open programmatie: Wat als burgers mee programmeren?
Via een open call tussen juni en september kregen we 209 inzendingen binnen van (a) bestaande participatieve kunstpraktijken uit Brussel, België en het buitenland en (b) jong en divers Brussels talent dat meer zichtbaarheid en ondersteuning verdient. Hieruit werd een eerste selectie gemaakt door een veelkoppige redactieraad: Alex Deforce, Xavier Daive, Sofie Joye, Ann Van de vyvere, Angela Tillieu, Wim Embrechts, Kris Kaerts, Ann Overbergh, An Vandermeulen, Els Rochette, Hans de Witte, Joon Bilcke, Hamid al riahi, Salim Haouache, Ingrid Vranken, Anja Van Roy, Jan Wallyn en Ilyas Mettoui.

Bewonersgroepen in elk van de betrokken Brusselse wijken gaan nu onder begeleiding met deze preselectie én een programmatiebudget aan de slag en stellen het definitieve programma voor hun festivalzone samen.

3)  Open forum: Wat als burgers mee organiseren?
Een festival is ook eten, drinken, inleiden, nakaarten, opbouwen en afbreken. Ook hier trekken we de kaart van de collectiviteit. Over elke zone spannen we een ‘cosmopolitan canopy’: een spreekwoordelijke luifel waaronder diverse stadsbewoners en publieken elkaar ontmoeten en geëxperimenteerd kan worden met diverse vormen van publieksbeleving.

Het festival is een blauwdruk voor toekomstige participatieve kunstenfestivals. We koppelen aan het ENTER Festival BXL een stevig reflectieluik waarmee we de staat willen opmaken van de participatieve kunstpraktijk anno 2018 en vooruitkijken: “Hoe leg je kunst in handen van vele mensen?”

De verschillende participatieve processen worden gedocumenteerd door Demos vzw.
Een uitgebreid verslag volgt in juni 2018!

Volg ENTER op Facebook

ENTER Festival BXL wordt gerealiseerd met de steun van de Vlaamse Overheid, de Vlaamse Gemeenschapscommissie, de stad Brussel, de gemeente Sint-Pieters-Woluwe en in samenwerking met de entiteit gemeenschapscentra van de VGC en per zone een veelheid aan verenigingen, organisaties en instellingen.