Save the Date - Tweede DIT IS PARTICIPATIE meetup (DIP#2)

item_left

item_right

Save the Date - Tweede DIT IS PARTICIPATIE meetup (DIP#2)

Pieter

Met de meetup DIT IS PARTICIPATIE geeft Demos een forum aan mensen die straf bezig zijn in cultuur, jeugd of sport en de kaart trekken van groepen en praktijken die in onze samenleving ondervertegenwoordigd of ondergewaardeerd zijn.

Participatie is hip en we doen het allemaal, toch? Het staat in de subsidiecriteria, het duikt op in projecten, maar of dat dan allemaal echt werkt is soms de vraag. Tegelijk broeit er onder de radar heel wat sterk en onzichtbaar terreinwerk dat mag getoond worden. Dit jaar tonen we dit werk in Mechelen op 11 september.

Voor deze tweede DIT IS PARTICIPATIE meetup (DIP#2) vroegen we aan drie curatoren, Nora Ed-Daoui en Naoual Saddiki van Renescitia en Mohamed Meftah van Buurtsport Mechelen, om een programma samen te stellen waarvan zij zeggen ‘DIT IS PARTICIPATIE’. Het wordt een dag boordevol dialoog, kennismaking en toonmomenten. Tegelijk gaan we op zoek naar een betere ondersteuning van ondervertegenwoordigde of ondergewaardeerde praktijken. Lees meer over het dagprogramma hieronder!

Mohamed Meftah - Buurtsport Mechelen

Programma

  • 15.00 uur: Welkom met receptie
  • 15.30 uur: Introductie
  • 16.00 uur: DIP verdiepingsprogramma’s. Drie curatoren waarvan Demos vindt dat ze sterk participatief werk leveren, stellen zelf een programma samen waarop je kan intekenen. Dit geeft deze keuzemogelijkheid:
    • Programma 1. De Methode van Mohamed​​​​Mohamed is al 19 jaar de drijvende kracht van Buurtsport Mechelen. Zijn missie bestaat erin om sport voor ondervertegenwoordigde groepen aan te bieden, onder de slogan: ‘Together Everyone Achieves More' (TEAM). Dat dit geen holle slogan is, kan je merken als je met zijn gedreven team buurtsportvrijwilligers spreekt. Tijdens dit programma gidst Mohamed je door zijn werk. We trekken de straat op en we zoomen specifiek in op vorming, emanciperend vrijwilligerswerk en de kracht van goede partnerschappen. Samen verkennen we hoe zijn basiswerk steeds tot nieuwe uitdagingen en noden leidt.  We gaan onderling in gesprek over het buurtsport van toen, nu en in de toekomst.
    • Programma 2. Sociale ondernemers meetup: Nora en Naoual zijn stichters van Renescitia, een talentenbureau voor jongeren met een ambitie. “Met ons motto 'Reinvent yourself' willen we jongeren zichzelf laten herontdekken op basis van hun talent. Te veel jongeren denken geen talent te bezitten. Bullshit, want in ieder schuilt wel een talent. Bij de meesten is het een kwestie van durven en gewoon doen. That’s where we come to the rescue!" Samen met Nora en Naoual ontwikkelen we een middagprogramma voor vrijetijdsorganisaties die dagelijks participatief werk leveren, maar tegelijk op zoek gaan naar middelen voor structurele gaten die vallen. Wordt het een speeddating met fondsenverstrekkers? Commercial ideation? Organiseren we een projectpitch? Of nog iets anders? Je leest het in ons programma dat half juni wordt uitgestuurd.
  • 18.30 uur: Gezamenlijke maaltijd
  • 19.30 uur: DIP Show - Geprogrammeerd door Renescitia met onder andere een panelgesprek tussen jongeren en beleidsmakers, mode, muziek, demo’s en andere acts.
  • 21.00 uur: DIP Closing act

Praktisch

Wat: Trefdag rond cultuur-, jeugd- en sportparticipatie
Voor wie? Iedereen die met cultuur-, jeugd- of sportparticipatie bezig is en zich graag wil laten inspireren
Datum: woensdag 11 september 2019
Start-stop: 15.00 uur – 21.30 uur
Waar: Cultuurcentrum Mechelen (meer over deze locatie)
Bereikbaarheid: 15 minuten wandelafstand van het treinstation Mechelen
Meer info? Neem contact op met Pieter Smets via pieter.smets [at] demos.be of 0474 649 840. Het definitieve programma en inschrijvingsformulier volgt half juni.

DIP#2 is een samenwerking tussen Demos vzw, Buurtsport Mechelen en Renescitia. We krijgen daarbij ook gewaardeerde ondersteuning van de Afdeling Kunst & Cultuur en Sport van de Stad Mechelen.