Studiedag bevestigt bestaan en impact van etnisch profileren in België

item_left

item_right

Studiedag bevestigt bestaan en impact van etnisch profileren in België

Kris

Onlangs publiceerde Amnesty International een kritisch rapport over etnisch profileren in ons land. Naar aanleiding van dit rapport organiseerden Amnesty International, Uit de Marge, Minderhedenforum en andere organisaties op 23 mei een conferentie over etnisch profileren, met focus op de Belgische context en bijdragen van experten uit België, Nederland en het VK. Op de website van KifKif vinden we een uitgebreid verslag van die dag.

Onderzoek over etnisch profileren bevat vaak getuigenissen van mensen die zich gediscrimineerd voelen, en die worden niet ernstig genomen of ronduit in diskrediet gebracht. Deze keer bevat het onderzoek dus getuigenissen – lees: bekentenissen – van politieagenten die zelf toegeven af te gaan op uiterlijke kenmerken om te beslissen wie ze moeten controleren, al zijn ze niet op zoek naar iemand met een specifieke beschrijving.

stop&search

Verder bevestigen het rapport en de studiedag welke negatieve impact deze - overigens zeer inefficiënte - methode heeft op de mensen die geviseerd worden. Jongeren in een maatschappelijk kwetsbare positie zien hierin de bevestiging van hun positie en vergroten zo verder hun afstand met de maatschappelijke instellingen. Dat blijkt ook uit de getuigenissen die door Amnesty zelf maar ook door het Platform Allochtone Jongeren (PAJ) werden verzameld.

De studiedag formuleerde een aantal aanbevelingen om deze nefaste politiepraktijk af te bouwen, maar vreest dat de aanpak ruimer moet zijn en dat ook het wijdverspreide en structurele racisme in de brede maatschappij moet aangepakt worden. Het begint bij het erkennen en ernstig nemen van dit fenomeen.

Wie geïnteresseerd is in hoe dit onderwerp behandeld wordt in Nederland kan deze video bekijken van Amnesty International:

 
1ste beeld: Schriste onder CC BY-NC-SA 2.0
2de beeld: iDJ Photography - CC BY-NC-ND 2.0