Demos is een team nomadische kenniswerkers. We volgen maatschappelijke ontwikkelingen die de cultuur-, jeugdwerk- en sportsector vormgeven en werken aan gelijkheid en participatie. We staan voor cultuur, jeugdwerk en sport die aansturen op maatschappelijke veranderingen en bouwen aan een meer open, inclusieve en democratische samenleving.
Terugblik naar de IdeeënFabriek
item_left
item_right
Terugblik naar de IdeeënFabriek
"Samen bouwen aan een inclusiever vrijetijdsaanbod in Leuven"
Op 18 november 2024 organiseerde het Leuvense netwerk vrijetijdsparticipatie een ontmoetingsmoment voor alle betrokken netwerkpartners. Het doel? De banden versterken, elkaar inspireren en samen nadenken over toegankelijkheid en inclusie in het lokale vrijetijdsaanbod.
Eén van de belangrijkste uitdagingen binnen het lokaal netwerk van een centrumstad is ervoor zorgen dat het aanbod aan toegankelijke vrije tijd gekend is onder de partners om van daaruit verbindingen te kunnen maken en nog sterkere ideeën en acties te lanceren. Karen Raymaekers die het lokaal netwerk trekt in Leuven, maakte daarom een eerste inventaris van het toegankelijk lokale vrijetijdsaanbod vanuit de kerngroepleden van het netwerk. Het is de bedoeling om hierop verder te bouwen en ook andere voorbeelden mee op te nemen.
Tijdens een keuzesessie ging Dēmos met deze inventaris aan de slag om een dialoog tussen vrijetijdsaanbieders en welzijnspartners tot stand te brengen. De uitdaging: hoe verbind ik de eigen werking met het bredere aanbod?
De workshop startte met enkele inspirerende pitches van lokale partners: Sarah Ceustermans stelde de werking van Home-start voor, Freddy Hernou vertelde ons iets meer over de Leuven Bears en Bart Coosemans pitchte de werking Alvinneberg. Elk van deze werkingen bevinden zich in een ander domein: een rasechte netwerkpartner, een inclusieve vrijetijdsaanbieder en een partner uit de welzijnskant.
Vervolgens konden de deelnemers aan de slag in kleinere groepen. Aan elke tafel werden partners van het lokaal bestuur gematcht met een partner uit de vrijetijds- en welzijnssector. Samen zetten ze een mini-netwerk op, dat via verdiepende gesprekken gemeenschappelijke acties definieerde en deze uitwerkte op maat van alle partners aan de tafel.
En de formule sloeg aan! "Leuke methodiek, met een concreet resultaat en verbindend effect". De acties werden nadien gepresenteerd via flip chart posters, wat leidde tot waardevolle gesprekken en uitwisselingen tussen de groepjes onderling. Deze ideeënuitwisseling bood een mooie opmaat naar de afsluitende netwerkborrel.
Samen naar een inclusiever Leuven
De IdeeënFabriek was slechts één van de onderdelen van deze inspirerende avond, maar toonde aan hoe belangrijk samenwerking en dialoog zijn tussen de verschillende actoren in een netwerkgemeente.