The Ostend Street Orchestra wint Ultima

item_left

item_right

The Ostend Street Orchestra wint Ultima

an

The Ostend Street Orchestra van participatieve kunstenorganisatie kleinVerhaal wint de Vlaamse cultuurprijs voor Amateurkunsten. Het initiatief heeft een voorbeeldfunctie op het gebied van het integreren van muzikanten met heel verschillende muzikale én sociale achtergronden.

 

In 2014 woedde er hevige commotie rond de toen groeiende groep daklozen in Oostende. De publieke opinie keerde zich tegen hen wegens overlast op straat. Participatieve kunstenorganisatie kleinVerhaal ging toen op zoek naar een artistiek en positief antwoord en richtte The Ostend Street Orkestra (TOSO) op.

TOSO groeide ondertussen uit tot een weerbarstig muziekorkest met in de rangen een 25-tal muzikanten van erg uiteenlopende sociale en muzikale achtergronden: mét en zónder dak boven het hoofd, geboren en getogen Oostendenaars, maar ook ‘nieuw aangespoelden’, jong en oud, mensen met kleine en grote littekens.

Jazzmuzikanten Ilse Duyck (Ilse Duyck Group), Giovanni Barcella (BackBack), Bart Maris (Flat Earth Society) en Yamen Martini (Jaune Toujours) zijn de vaste coaches en sleutelen samen met de groep aan een organisch en voortdurend wisselend repertoire, gestoeld op improvisatie, ongehinderd door stijl of genre.

TOSO is een totaalervaring die verschillende samenwerkingen aangaat en waarbij de cross-over wordt gemaakt tussen verschillende muzikale genres, tussen podium en straat, tussen beeld en geluid, tussen publiek en muzikanten. TOSO toont hoe ontmoetingen veerkracht en hoop geven aan een superdiverse mix aan mensen. Hoe experiment en improvisatie bevrijden. Hoe muziek de plaats van overlast inneemt in de stad.

Het orkest opende vorige zomer Theater Aan Zee en verscheen de afgelopen jaren op podia van onder meer CC De Grote Post, Leffingeleuren, C-Mine, Manifiësta, De Figuranten en Kunstencentrum Vooruit. TOSO maakte in 2016 het album ‘TOSO Studio Compilation Volume I’en ging samenwerkingen aan met onder andere Le Grand Orchestre National Lunaire uit La Louvière en het collectief Lucinda Ra met Simon Allemeersch.

In 2016 draaide regisseur Dany Deprez een documentaire waarin de groep en haar leden werden geportretteerd. Afgelopen jaar organiseerde het orkest de tweede editie van de fameuze TOSO Big Jam op de kiosk in het Oostendse Leopoldpark, een muziekfeest waarop iedereen welkom was om samen te komen jammen en zingen. Daarnaast maakte TOSO in 2018 samen met KRANKLAND de dadaïstische rouwstoet “Danse Massacre” in kader van GoneWest.