Demos is een team nomadische kenniswerkers. We volgen maatschappelijke ontwikkelingen die de cultuur-, jeugdwerk- en sportsector vormgeven en werken aan gelijkheid en participatie. We staan voor cultuur, jeugdwerk en sport die aansturen op maatschappelijke veranderingen en bouwen aan een meer open, inclusieve en democratische samenleving.
Uit vrije in vrije tijd: de podcastserie
item_left
![een microfoon](https://demos.be/sites/default/files/styles/detailpagina/public/test_2.png?itok=GeME9vIx)
item_right
Uit vrije in vrije tijd: de podcastserie
Podcastserie ‘Uit vrije wil, in vrije tijd": een inclusieve blik op vrijwilligerswerk in de cultuursector
Na de publicatie Uit vrije wil, in vrije tijd, waarin de leerresultaten van het begeleidingstraject rond het democratiseren van cultuur met Cultureghem en culturele spelers werden gebundeld, is Demos trots om de lancering van een nieuwe podcastserie aan te kondigen: Uit vrije wil, in vrije tijd. In deze serie, die voortbouwt op de inzichten en ervaringen die eerder werden gedeeld, worden organisaties uit de cultuursector die werken met vrijwilligers aan het woord gelaten. Hun verhalen, getuigenissen en praktische tips vormen de basis van een gesprek dat niet alleen inspireert, maar ook concrete handvaten biedt voor een inclusievere en duurzamere aanpak van vrijwilligerswerk.
Wat kun je verwachten van de podcast?
In Uit vrije wil, in vrije tijd worden diverse vrijwilligersorganisaties uit de cultuur- en kunstensector geïnterviewd. De focus ligt op het betrekken van kwetsbare vrijwilligers en het geven van meer eigenaarschap en verantwoordelijkheid in hun werk. Wat gebeurt er wanneer cultuurorganisaties zich bewust richten op inclusie, en hoe kunnen ze een veilige, respectvolle ruimte creëren waarin iedereen zich welkom voelt? Wat werkt er goed, en waar liggen de uitdagingen?
Met de ervaringen van professionals zoals Gerd Lannoo van Cultureghem, Lisa Pleysier van Park Poétik, Famke Struyve van Buda Kortrijk, Aline Van Neraux van S.M.A.K., en vrijwilligers zoals Anne Claire, Glodi, Patricia, en Juliette, krijgen luisteraars een veelzijdig en authentiek beeld van hoe vrijwilligerswerk in de cultuursector kan bijdragen aan sociale verandering. Het gesprek werd ingeleid door Ann Van de Vyvere (coordinator kenniscel en auteur van de publicatie) en Dora Turay (communicatiemedewerker) voert de gesprekken.
Een platform voor diversiteit en eigenaarschap
Wat deze podcastserie uniek maakt, is de focus op echte verhalen. Deelnemers brengen niet alleen hun persoonlijke ervaringen, maar ook inzichten die anderen kunnen helpen in hun zoektocht naar manieren om (kwetsbare) vrijwilligers meer verantwoordelijkheid en eigenaarschap te geven. Dit is geen theoretisch verhaal, maar een praktische gids voor organisaties die willen groeien in inclusie, diversiteit en duurzaamheid.
De vrijwilligers die aan het woord komen, delen wat het voor hen betekent om deel uit te maken van een organisatie die hen écht betrekt. De focus ligt niet alleen op de meer klassieke taken van vrijwilligers, maar ook op het creëren van kansen voor hen om zich te ontwikkelen, initiatieven te nemen en bij te dragen aan beslissingen die het verloop van de organisatie beïnvloeden.
Samenwerken voor een duurzame toekomst
Deze podcast is niet alleen een gesprek tussen professionals, maar een oproep aan de cultuursector om samen te werken aan inclusieve en rechtvaardige vrijwilligerswerkingen. Door deze verhalen te delen, hoopt Demos een beweging te creëren waarin meer organisaties zich bewust worden van de waarde van een divers vrijwilligersbestand en het belang van het bieden van gelijke kansen voor iedereen.
De podcastserie werd gerealiseerd met de steun van De Praeters , die ons hielp bij het produceren van deze 4 afleveringen. Hun ervaring en expertise hebben geholpen om de boodschap krachtig over te brengen.
Waarom luisteren?
Of je nu werkzaam bent in de cultuursector, een vrijwilliger bent die zich betrokken voelt bij je organisatie, of gewoon geïnteresseerd bent in de werking van inclusieve werkingen, deze podcastserie biedt waardevolle inzichten. Het is een kans om te leren van anderen, inspiratie op te doen en handvaten te krijgen om zelf stappen te zetten richting een inclusievere aanpak in jouw vrijwilligerswerking.
Je kan de afleveringen vanaf 3 maart (tijdens de week van de vrijwilliger) beluisteren via Spotify en Apple Music.
Met deze podcastserie wil Demos de cultuursector niet alleen informeren, maar vooral uitnodigen om samen na te denken over de toekomst van vrijwilligerswerk in een steeds diverser wordende samenleving.