Vrij Spel?! , een korte terugblik en publicatie van het rapport

item_left

jongeren van Chapp de mic

item_right

Vrij Spel?! , een korte terugblik en publicatie van het rapport

Turid

Terugblik en rapport Vrij Spel?!

blik op vier mensen zittend in het publiek op Vrij spel?!

Op woensdag 24 april organiseerde Demos vzw Vrij Spel?! Reset de blik op vrijetijdsbeleid: kinderen en jongeren in armoede spelen mee. Samen met het Departement Cultuur, Jeugd en Media en vele partners brachten we goede praktijken samen met andere organisaties uit het brede werkveld. Omdat beleidsparticipatie zeker in dit thema erg belangrijk is, vroegen we ook een aantal politieke vertegenwoordigers om mee aan de gesprekstafels te schuiven.

Vrij Spel?! startte in november '23 met een oproep om mee te werken aan beleidsaanbevelingen, door enerzijds een inkijk te geven in goede praktijken en anderzijds kennis en prioriteiten te delen. Alles in navolging van de opdracht die het Departement CJM (afdeling Jeugd) ons gaf in het kader van het VAPA (Vlaams Actieplan Armoede).
De stuurgroep met daarin vzw Jong, Chapp de mic, JES vzw, Kenniscentrum Kinderrechten, De Ambrassade, het Netwerk tegen Armoede en Betonne Jeugd voedde en stuwde het proces. We verbreedden de focus met praktijken uit verschillende sectoren en twee panels, waar we opnieuw verrijking inbrachten met ervaringsdeskundigen, praktijkervaringen en onderzoeksbrillen. 

In het eerste deel van het evenement Vrij Spel?! stelden Centrum Kauwenberg, Chapp de mic, VDS, Betonne Jeugd, vzw Jong, TTropico, Brede School Beringen, Cirkus in beweging en PSC Open Huis zich voor aan het publiek, dat zich bewoog van het ene naar het andere.

In het tweede deel zette iedereen zich aan een gesprekstafel over één van de acht aanbevelingen, die elk hun plek vinden onder het basisuitgangspunt "Stel de norm in vraag"

  1. Maak van participatie een speerpunt 
  2. Denk integraal: stimuleer samenwerking en afstemming met andere levensdomeinen
  3. Denk integraal: het bestrijden van kinderarmoede vraagt een integraal beleid
  4. Zet meer in op integrale basiswerkingen 
  5. Innoveer én investeer duurzaam in bewezen werkvormen 
  6. Zorg voor een betaalbaar en beter bekend vrije tijdsaanbod   
  7. Investeer in de toegankelijkheid van het brede vrijetijdsaanbod 
  8. Stimuleer de ontwikkeling van veilige en toegankelijke publieke ruimtes 

Tot slot luisterden we naar de cypher die jongeren met Yeboah 'AKB' maakte. AKB ging met jongeren uit verschillende organisaties creatief aan de slag, daaruit kwam onder meer dit lied voort en twee podcastafleveringen. En aan het einde brachten jongeren van Chapp de mic enkele eigen nummers.

Vooruit kijkend

We verenigen goede praktijken en beleidsaanbevelingen in een rapport. We geloven in de sterktes van elk verhaal dat beleidsaanbevelingen met de voeten op de grond houdt. Dit rapport gaat naar het departement met de bedoeling het beleid mee te voeden. We konden buigen op een resem bestaande memoranda en rapporten en sturen jou ook graag daarnaar voor verdere inspiratie.

Lees hier het rapport dat ook doorlinkt naar sites van goede praktijken.

Onderaan deze pagina staan een aantal luisterlinks van goede praktijken.

 

AKB brengt song, Stef van Cirkus in Beweging danst mee vooraan in de zaal