Waarom geven topsporters plots hun medailles weg?

item_left

item_right

Waarom geven topsporters plots hun medailles weg?

Pieter

Londen 2 oktober 2022. Vandaag liep de Belgische topatleet Bashir Abdi mee tijdens de marathon in Londen, waar de Olympische medaillewinnaar een opvallend statement maakte. De topatleet liep niet voor zichzelf, maar om een medaille te behalen voor Boezjeern, een sociaal-sportieve praktijk die sporten mogelijk maakt voor mensen die drempels ondervinden naar sport toe.

In een ijzersterk deelnemersveld slaagde hij erin om een bronzen medaille te behalen. In de video's hieronder ontdek je waarom hij voor Boezjeern liep en welke andere topsporters ook hun medailles weg schenken.

Abdi had extra motivatie voor een podiumplaats, want dit keer schonk hij zijn medaille weg aan sportclub Boezjeern, een inclusieve sportorganisatie uit Eeklo. Met deze actie vraagt Abdi aandacht voor sociaal-sportieve praktijken. Dat zijn organisaties die zich actief inzetten om sporten toegankelijker te maken voor iedereen die drempels naar sport toe en de bredere samenleving ondervindt. Inclusie is daarbij hun drijfveer. Sociaal-sportieve praktijken hebben één voor één inspirerende verhalen en de marathonloper is van mening dat daar te weinig aandacht voor is in de sportwereld.

Bashir Abdi zegt: “Onzichtbare prestaties verdienen ook zichtbaarheid. Meestal zijn het topatleten die in de schijnwerpers staan dankzij hun sportieve prestaties, maar sociaal-sportieve praktijken maken maatschappelijk pas echt het verschil. Daarom wil ik met deze actie zo’n organisatie in de kijker zetten. Ik koos voor Boezjeern omdat ze net als Sportaround, waar ik oprichter van ben, deel uitmaken van een Sociaal Sportief Platform waar we samen ijveren voor een inclusieve sportwereld die rekening houdt met alle sporters. Tegelijkertijd wil ik met het initiatief andere atleten aanmoedigen om net als ik hun medailles aan een sociaal-sportieve praktijk te schenken.”

Ook basketbalster Ann Wauters en Hatty Belobi Nawezhi kozen ervoor om hun medailles te schenken aan respectievelijk Molenbeek Rebels. Ook Frederik Van Lierde en Kimberly Buys schonken hun medailles weg aan BOAS. De topatleten geven daarmee samen een krachtig signaal dat sporten inclusief en voor iedereen toegankelijk moet zijn. Het initiatief werd mede mogelijk gemaakt door Demos en Sport Vlaanderen. 

Bekijk waarom Ann Wauters en Hatty Nawezhi hun medaille aan Molenbeek Rebels geven

Frederik van Lierde en Kimberly Buys geven hun medaille aan BOAS

Campagne #onzichtbareprestaties

Deze topsporters ondersteunen met hun acties het sociaal-sportief platform. Dit collectief van 32 sociaal-sportieve praktijken over heel Vlaanderen en Brussel heeft een tweeledig doel: krachten bundelen en wegen op een inclusief sportbeleid. Met deze campagne wil het platform onzichtbare prestaties in beeld brengen en vieren, omdat Vlaanderen best fier mag zijn op sociaal-sportief werk dat nog vaak onder de radar gebeurt. Binnen én buiten het platform. Met de #samensociaalsportief en #onzichtbareprestaties doet het platform een oproep aan andere praktijken, topsporters en organisaties om straffe onzichtbare prestaties te delen. Je vindt nog meer straffe verhalen op deze pagina

Andere topsporters volgen

Ook andere topsporters gaven intussen hun medaille aan onzichtbare prestaties en praktijken via Instagram. Op de webpagina www.sociaalsportief.be/medailles ontdek je waarom en aan wie Noor Vidts, Seppe Odeyn en vele andere toppers een trofee wegschenken. 

De campagne kwam tot stand via de ondersteuning en samenwerking tussen Demos en Sport Vlaanderen. Ben je zelf een sociaal-sportieve praktijk? Sluit je dan gerust aan bij ons collectief en neem dan contact op met ons platform via pieter.smets [at] demos.be (of bel 0474649840). Volg ons op Instagram via Sociaal_Sportief_Platform. Het artikel dat op sporza.be verscheen vind je hier.