"We mogen de meisjes niet vergeten" - Jeugdwerk in een superdiverse wijk

item_left

foto(c)JES_Antwerpen

item_right

"We mogen de meisjes niet vergeten" - Jeugdwerk in een superdiverse wijk

Kris

In een interview op sociaal.net vertelt jeugdwerker Nora Amarouchi van Kras Jeugdwerk vzw over haar praktijk in Antwerpen-Noord. Ze besteedt daarbij extra aandacht aan de positie van meisjes in deze wijk. 

foto(c)JES_Antwerpen

"Meisjes zijn een gevoelige en moeilijke doelgroep voor ons. De jonge meisjes uit Antwerpen-Noord hebben wat meer verantwoordelijkheden thuis dan andere meisjes. Ze moeten vaak meehelpen thuis of passen op hun kleine broertjes en zusjes. Daarnaast hebben ze hun schoolwerk, waar hard op wordt toegezien. Er is een grote kloof tussen de cultuur thuis en de cultuur die in België heerst. Het is niet evident dat zij hier zomaar komen binnenwandelen. We proberen er alles aan te doen om hen tot hier te krijgen en een veilige omgeving voor hen te creëren. Het lokaal waar we nu zitten is daar het bewijs van: het is enkel voor meisjes. Ze weten dat wanneer ze hier zijn, ze met niemand moeten rekening houden, dat ze niet bekritiseerd zullen worden. Ze kunnen hun eigen jonge zelf zijn."

Het nut van specifieke werkingen voor meisjes moet toch nog af en toe extra verdedigd worden. In haar BLOG-reeks 'JES women can!' schreef Amber Daniëls over haar ervaringen met het meisjeswerk bij JES Antwerpen. In vier artikels schetst Amber de ontwikkeling van deze meisjes en vrouwen, van pril vrijwilligerswerk tot het vinden van werk en het versterken van hun stem en hun maatschappelijke positie. In een ander blogbericht brengt JES Antwerpen verslag uit van een debat met jonge vrouwen over ruimte voor meisjes, seksualiteit, veiligheid en jeugdwerk.