Weerwerk tegen vooroordelen: SAAMO corrigeert het beeld over sociale bescherming

item_left

item_right

Weerwerk tegen vooroordelen: SAAMO corrigeert het beeld over sociale bescherming

Ann

'Laat je niets wijsmaken: misbruik is de uitzondering, niet de regel.' Met die heldere boodschap voerde SAAMO Opbouwwerk de voorbije weken een opvallende campagne op sociale media. Onder de hashtag #samensterk deelde de organisatie 10 richtlijnen die komaf maken met hardnekkige misverstanden over sociale bescherming en mensen in armoede.

Van wantrouwen naar vertrouwen

Te vaak worden mensen die beroep doen op sociale bescherming weggezet als profiteurs. Het publieke en politieke debat verhardt, en dat heeft een directe impact op mensen die het moeilijk hebben. SAAMO wil dat beeld bijstellen — met inhoudelijk onderbouwde weerwoorden én een pleidooi voor solidariteit, menselijkheid en rechtvaardigheid.
'Wat wél de regel zou moeten zijn? Dat we zorg dragen voor elkaar. Dat we systemen op poten zetten die mensen beschermen wanneer het even tegenzit,' aldus SAAMO.
De campagne wil niet alleen het beeld corrigeren, maar ook een ander soort gesprek op gang brengen. Niet vertrekken vanuit wantrouwen, maar vanuit vertrouwen in mensen. Niet stigmatiseren, maar verbinden.

10 richtlijnen als tegengewicht

De tien richtlijnen zijn kort, krachtig en visueel sterk gebracht. Ze bieden weerwerk aan vaak gehoorde uitspraken zoals:

'Mensen in armoede willen gewoon niet werken.'
'Wie steun krijgt, maakt daar gegarandeerd misbruik van.'
'Het is hun eigen schuld als ze in de problemen zitten.'

Elke richtlijn ontkracht die vooroordelen met feiten en inzichten uit het veld. SAAMO toont hoe structurele uitsluiting - zoals lage lonen, ontoegankelijke huisvesting, bureaucratische drempels of discriminatie - mensen in de problemen brengt.

De centrale boodschap: sociale bescherming is geen gunst, maar een recht.

Waarom dit ook de vrijetijdssector aanbelangt

Ook binnen de vrijetijdssector komen deze vooroordelen voor. Wanneer mensen met een verhoogde tegemoetkoming de weg niet vinden naar cultuur, sport of jeugdwerk, wordt te snel gedacht dat ze 'geen interesse hebben'. Maar financiële drempels, schaamte of het gevoel er niet bij te horen spelen vaak een veel grotere rol.

Deze campagne herinnert eraan hoe belangrijk het is om inclusief te denken én communiceren. Voor vrijetijdsaanbieders is dit een oproep om stil te staan bij hoe we mensen in armoede benaderen:
niet veroordelen, maar verbinden. Niet individualiseren, maar structureel kijken.

Meer weten?

Je vindt de campagne op het Instagramaccount van SAAMO Opbouwwerk.

SAAMO baseert zich op inzichten uit hun jarenlange werking in kwetsbare buurten. Ze worden ook ondersteund door cijfers, onder meer uit de jaarlijkse Armoedebarometer van Decenniumdoelen, die het geringe aandeel misbruik in sociale uitkeringen aantoont.

Tot slot

Het beeld dat we schetsen van mensen in kwetsbare situaties is nooit neutraal.
Het beïnvloedt beleid, hulpverlening én de manier waarop mensen zichzelf en elkaar zien.

Campagnes zoals deze zijn broodnodig. Ze heroriënteren het gesprek van wantrouwen naar solidariteit, van vooroordeel naar verbondenheid.