Beeldvorming van mensen met een beperking tegen het licht: het verslag

item_left

foto_unlabelwp_cmeyer_originals

item_right

Beeldvorming van mensen met een beperking tegen het licht: het verslag

Artikel

Op 18 september 2018 vond in De Krook in Gent een thema-avond plaats over de beeldvorming van mensen met een beperking. Het verslag van deze avond is ondertussen beschikbaar via deze link. Je vindt er meer informatie over de betrokken organisaties en je kan er de presentaties terug bekijken en beluisteren. De Gentse bibliotheek legde ook een dossier aan over dit onderwerp.

foto_unlabelwp_cmeyer_originals

In een van de presentaties kijken onderzoekers en mensen met een handicap samen naar Tv-series als 'Tygat Chocolat''. Ze gaan na welk soort beelden een dergelijke reeks toont van/over mensen met een handicap: kleinerende beelden, bestendigende beelden, onthullende beelden, alternatieve beelden, forcerende beelden en ontbrekende beelden. Ze plaatsen een dergelijke serie ook in een breder verhaal: welke plaats krijgen mensen met een handicap in andere televisieprogramma's (amusements- en duidingsprogramma's)? Daarin komen mensen met een handicap zelden of nooit in beeld. Je ziet ze enkel in formats waarin mensen grenzen verleggen en het 'onmogelijke mogelijk maken'. Ook plaatst de presentatie de beeldvorming van mensen met een handicap in relatie tot hun positie in de samenleving. 

In het dossier van de Gentse bibliotheek krijg je een overzicht van relevantie publicaties in hun collectie, maar ook links naar organisaties en artikels die je online kan raadplegen.