Mijn taal is straat. Op stap in Maasmechelen

item_left

(c)Demos_vzw

item_right

Mijn taal is straat. Op stap in Maasmechelen

Artikel

Voor de publicatie 'Niets meer dan gelijkheid' gingen we in Maasmechelen op stap in het kielzog van twee straathoekwerkers. We trokken langs pleintjes, jeugdwelzijnswerkingen en zelforganisaties. Maar we leerden ook bij over de betekenis van shoppingcentra, frituren en gokkantoren in de leefwereld van de jongeren die in Maasmechelen opgroeien.

(c)Demos_vzw

In Maasmechelen wordt 11,6% van de kinderen geboren in een kansarm gezin. De werkloosheidsgraad bedraagt er 13%. 10% van de bevolking doet beroep op sociale huisvesting. 10% maakt gebruik van een collectieve schuldenregeling. 51,4 % van de bewoners heeft een migratie-achtergrond. 28,5% van de inwoners is jonger dan 24 jaar. Bijna 27,8 % van die jongeren loopt schoolse vertraging op in het lager onderwijs of belandt in het buitengewoon lager onderwijs. 27,7% van de jongeren loopt schoolse vertraging op in het secundair onderwijs.

Tot zover de cijfers. In de herfstvakantie van 2014 gingen we een namiddag en avond op stap in Maasmechelen. We wilden graag weten hoe jongeren er opgroeien, en vooral hoe ze hun vrije tijd vorm geven.