OCMW Beveren pakt onderbescherming aan: 'Lokale premies kunnen een verschil maken'

item_left

item_right

OCMW Beveren pakt onderbescherming aan: 'Lokale premies kunnen een verschil maken'

Artikel

Foto van Ryoji Iwata op Unsplash.com

Dora De Sorte en Hans Gorrebeeck zijn maatschappelijk werkers van OCMW Beveren. Ze zoeken in hun gemeente voortdurend naar nieuwe wegen tegen onderbescherming. “Als je perfect weet wie in aanmerking komt voor een tegemoetkoming, waarom val je mensen dan lastig met administratieve hindernissen?”

Voor Sociaal.net schreef Peter Goris een artikel over de aanpak en de inzichten van Dora en Hans over dit thema. Inspiratie haalden ze onder andere uit een intensief VVSG-traject met twaalf collega's uit andere lokale besturen.

“In Beveren hebben mensen met een verhoogde tegemoetkoming ook recht op een vrijetijdspas om goedkoper deel te nemen aan activiteiten, kunnen ze naar een sociale kruidenier en hebben ze recht op het sociaal tarief voor gas en elektriciteit. Bij het ‘Rap op Stapkantoor’ kunnen ze terecht voor daguitstappen en reizen aan verminderde tarieven, een schoolparticipatiefonds helpt om schoolfacturen te betalen en er is een Kind in Actie-cheque van 25 euro om goedkoper deel te nemen aan het culturele en sportieve aanbod.”

Maar dat lijstje geraakt nog onvoldoende bij mensen die deze steun kunnen gebruiken. “Daarom informeren we vanaf nu iedereen met een verhoogde tegemoetkoming die in contact komt met maatschappelijk werkers van het OCMW. Mits hun toestemming, versturen we na dit gesprek cliënten ook een enveloppe met daarin een overzicht van alle voordelen en premies.”

“Zo’n brief is geen doel op zich, wel een instrument om met mensen in gesprek te blijven. Horen we niets meer, dan toetsen we enkele weken later af hoe ver ze staan met het gebruik van die voordelen en premies. Dat gesprek is meteen een kans om ook te praten over andere levensdomeinen.”

Het volledige artikel vind je hier.

 

Het project van OCMW Beveren tegen onderbescherming komt aan bod tijdens de Sociaalwerkconferentie in de workshop: ‘Hulpverlening op mensenmaat pakt onderbescherming aan’. 

De Sociaalwerkconferentie vindt plaats op 5 mei 2022 in Antwerpen. Alle info vind je hier.