Lokaal besturen in de genetwerkte samenleving

item_left

item_right

Lokaal besturen in de genetwerkte samenleving

Boek

Besturen is meer dan dienstverlening alleen. Hoe langer hoe meer nemen lokale besturen een rol op als regisseur van een netwerk van actoren en organisaties die samenwerken om uitdagingen het hoofd te bieden. Vaak gaat het daarbij om complexe uitdagingen ("wicked problems") die één organisatie alleen niet het hoofd kan bieden. Met een nieuwe publicatie biedt de VVSG inzichten en handvaten aan aan lokale besturen om met deze realiteit om te gaan. Een aanrader dus ook voor regisseurs van lokale netwerken vrijetijdsparticipatie

Ondanks het toenemend belang van netwerken is goede literatuur over netwerking in lokale besturen eerder schaars. En maar al te vaak is het regisseren van netwerken in de praktijk iets dat 'erbij komt' zonder dat er altijd bewust is nagedacht over wat er allemaal bij komt kijken. Wanneer kies je voor een organisatienetwerk? Hoe manage je een netwerk? Welke uitdagingen stelt dit? Welke rollen en competenties heb je je hiervoor nodig? En hoe evalueer je een netwerk? Veel vragen dus.

Elk van deze vragen komt aan bod in verschillende bijdragen. Verschillende auteurs waaronder Griet Briels, Peter Cousaert, Joris Voets en Filip de Rynck bieden kaders die aanzetten tot reflectie, maar evenzeer concrete tips en praktijkvoorbeelden.  Meer info over het boek vind je hier.

En voor wie meer wil: ter ere van de lancering van het boek organiseert De Netwerkacademie (VVSG) op dinsdag 8 februari het N-100 netwerkevent. Een feestelijke livestream boeklancering met een inspirerend programma. Meer info hierover vind je hier.