Demos is een team nomadische kenniswerkers. We volgen maatschappelijke ontwikkelingen die de cultuur-, jeugdwerk- en sportsector vormgeven en werken aan gelijkheid en participatie. We staan voor cultuur, jeugdwerk en sport die aansturen op maatschappelijke veranderingen en bouwen aan een meer open, inclusieve en democratische samenleving.
Brochure toont hoe je buurtsport kan organiseren in je stad of gemeente
item_left
item_right
Brochure toont hoe je buurtsport kan organiseren in je stad of gemeente
“Plaats mensen centraal, kijk naar hun troeven en faciliteer onderlinge samenwerking.” Dat concludeert Roel Noukens nadat hij een jaar lang zeven buurtsportwerkingen opvolgde. De resultaten van zijn begeleidingstraject bundelde hij in een brochure die je hieronder vindt. Om wat meer achtergrond te krijgen over het hoe en waarom van de brochure, gingen we in gesprek met Roel. (lees verder onder de foto)
Beeld: Southern Arkansas University's Photostream - CC BY 2.0
Demos: Waarom maakte je dit document?
Noukens: "In 2017 kreeg ik bij ISB vzw de opdracht om – in een project van Sport Vlaanderen - zeven lokale besturen gedurende een jaar lang te begeleiden. Deze lokale besturen wilden een aanpak ontwikkelen om minder kansrijke personen via buurtsport naar een sport- en beweegaanbod toe te leiden. Als procesbegeleider ondersteunde ik deze 7 projecten en werkte na het project een uitgebreid kennisdocument uit. En zo maakte ik dan deze folder ‘Buurtsport organisatievormen’.
Ik wil met deze folder inzichten bijbrengen en mensen doen stil staan bij hoe je als lokale overheid Buurtsport kan organiseren in je stad of gemeente. Hopelijk stimuleert de brochure mensen om na te denken over wie daarin betrokken is of kan zijn. Ik wil ook duidelijk maken wat Buurtsport aan troeven oplevert en welke valkuilen er om de hoek loeren. Binnen het Expertisecentrum Buurtsport van ISB vzw of in Vlaanderen was die denkoefening nog niet gebeurd."
Wat heb je zelf uit dit project geleerd?
"Als procesbegeleider investeerde ik veel tijd in gesprekken met de projectverantwoordelijken. Dat was heel leerrijk. Na verloop van tijd kreeg ik een goed beeld op de specifieke context van de projecten. Zo werd voor mij steeds meer de wisselwerking duidelijk tussen de context en de profielen van medewerkers, en de manier waarop Buurtsport wordt georganiseerd. Bijgevolg zag ik uiteindelijk dat er zich in deze projecten vier 4 duidelijke organisatievormen aftekenden. Daarover lees je meer in de brochure.
Verder was het voor mij een bevestiging om te zien hoe Buurtsportwerkingen de doelgroep centraal zetten en inzetten op samenwerking. Daar kunnen diverse steden en gemeentes veel van leren. Aan elke gemeente die met Buurtsport aan de slag gaat zeg ik: kijk naar de troeven van de projectuitvoerders en faciliteer onderlinge samenwerking met de mensen die binnen je lokaal bestuur meedenken en beslissen over Buurtsport."
Wat kan de lezer verwachten?
"De lezer kan inzichten terugvinden over de rol van verschillende actoren die betrokken zijn bij het organiseren van Buurtsport. Ik zoom ook in op mogelijke spanningsvelden die zich voordoen en ik geef vier concrete voorbeelden van organisatievormen in de praktijk. Verder lees je tips waarme je als betrokkene mee aan de slag kan gaan."