Brusselse jeugd: tussen diversiteit en kwetsbaarheid

item_left

foto_c_lieven_soete

item_right

Brusselse jeugd: tussen diversiteit en kwetsbaarheid

Document

Onderaan dit item vindt u de synthesenota van het project Jeugd in Brussel uit 2016. De combinatie van allerhande gegevens en recent wetenschappelijk onderzoek leverde een portret op van de Brusselse jongeren tussen 12 en 25 jaar. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft de jongste bevolking van België, maar kenmerkt zich ook door een complexe institutionele context en door een alsmaar groeiende diversiteit onder meer op het vlak van de gesproken talen.

foto_c_lieven_soete

Het onderzoek belicht onder meer de situatie in het onderwijs, de huisvesting, de toegang van jongeren tot de arbeidsmarkt, jongeren en hun gezondheid en de meervoudige identiteiten door het kosmopolitisch karakter van deze hoofdstad. De dualisering van de samenleving door de grote sociale ongelijkheden is ook binnen de Brusselse jeugd zichtbaar. Het beeld dat uit het onderzoek naar voor komt, hoe gefragmenteerd en onvolledig de basisinformatie ook is, toont de Brusselse jongeren als een kwetsbare groep, die de maatschappij voor uitdagingen stelt op het vlak van toegang tot sociale en culturele voorzieningen, tot gelijke onderwijskansen en tot de arbeidsmarkt.

Dit onderzoek werd uitgevoerd door onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel (TOR en BRIO), de ULB en de USL-B en gecoördineerd door het BSI. Het onderzoek kwam tot stand met steun van de Bernheimstichting en de Koning Boudewijnstichting.