De shit waar je in zit. Memorandum Jongeren in armoede. 2014.

item_left

netwerktegenarmoede

item_right

De shit waar je in zit. Memorandum Jongeren in armoede. 2014.

Document

Het Netwerk tegen armoede coördineert een beleidsparticipatietraject, waarbij jongeren in armoede tussen 14 en 26 jaar geregeld samenkomen. Ze vertegenwoordigen 8 jeugdwerkingen voor jongeren in armoede, verspreid over Vlaanderen. Ze komen samen om elkaar te leren kennen, maar vooral om hun stem te laten horen, hun standpunten te bepalen over onderwerpen die zij zelf belangrijk vinden. Een paar keer per jaar gaan ze in dialoog met beleidsmakers, onderwijskoepels, ministers… rond deze thema’s.
De sterkte van dit beleidsparticipatietraject is dat het niet ad hoc en van boven af komt, maar op lange termijn wordt aangepakt, op het tempo van de jongeren, op basis van hun interesses, met veel ruimte voor groepsvorming, eigen inbreng en ontspanning.

Naar aanleiding van de verkiezingen van 2014 toonden deze jongeren in een videoboodschap waar zij van wakker liggen. Deze video is geen stoffig memorandum, maar een scherpe, heldere visie met concrete voorstellen waar politici na de verkiezingen mee aan de slag kunnen. Hun memorandum werd ook op papier gezet.