Draaiboek omgevingsanalyse lokale diversiteit

item_left

foto(c)gemeenschapsonderwijs

item_right

Draaiboek omgevingsanalyse lokale diversiteit

Document

Vlaanderen en Brussel worden steeds diverser. Hoe ga je daar als gemeente mee om? Hoeveel personen van buitenlandse herkomst wonen er in de gemeente? Hoe gaan diensten om met die aanwezige diversiteit? En hoe kan je anderstalige inwoners bevragen? Het Agentschap Integratie en Inburgering ondersteunt steden en gemeenten om een kwalitatief antwoord te krijgen op deze vragen aan de hand van het 'draaiboek omgevingsanalyse lokale diversiteit'.

foto(c)gemeenschapsonderwijs

Waarom interessant voor een gemeente?

  • Lokale besturen staan voor de uitdaging om tegen 2019 een geïntegreerd meerjarenplan uit te werken. De opmaak van een beleidsplan begint met een degelijke analyse.
  • Je versterkt je regierol over het lokaal diversiteitsbeleid.
  • De resultaten zijn niet alleen bruikbaar in het kader van de beleids- en beheerscyclus, maar ook voor alle nieuwe lokale projecten en acties: denk maar aan de zomerwerking voor jongeren of initiatieven om beleidsparticipatie van personen met een buitenlandse herkomst te verhogen.

Draaiboek

Het draaiboek omvat gebruiksklare sjablonen, tips en voorbeelden voor de opmaak van een eigen omgevingsanalyse lokale diversiteit. Je kan binnen het document snel navigeren naar het onderdeel dat je interesseert:

  • Je kan een cijferrapport opmaken voor jouw gemeente met de lokale statistieken over mensen met een buitenlandse herkomst.
  • Je kan een praktijkgericht onderzoek voeren om gelijke kansen en gelijke toegang voor al je  inwoners te garanderen. Het Agentschap Integratie en Inburgering reikt niet alleen methodes aan, maar ook concrete vragenlijsten om zowel inwoners, collega’s als relevante diensten en organisaties te bevragen.

> Download het 'Draaiboek omgevingsanalyse lokale diversiteit' onderaan deze pagina.

Cijfers lokale diversiteit

Het Agentschap Integratie en Inburgering stelt het cijferrapport van Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ter beschikking. Je kan het invulsjabloon gebruiken voor de opmaak van een rapport voor je eigen gemeente. 

> Download het cijferrapport van Vlaanderen (publicatiedatum: september 2018)

> Download het cijferrapport van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (publicatiedatum: september 2018)

> Download het invulsjabloon voor jouw gemeente (publicatiedatum: september 2018)

Ondersteuning

Hulp nodig bij de opmaak van een cijferrapport of omgevingsanalyse? 

Bel of mail naar je regionale contactpersoon in het Agentschap Integratie en Inburgering.
Mail naar omgevingsanalyse [at] integratie-inburgering.be