'Iedereen op het veld' Integratie van vluchtelingen & asielzoekers via voetbal. Goede praktijken uit het werkveld

item_left

item_right

'Iedereen op het veld' Integratie van vluchtelingen & asielzoekers via voetbal. Goede praktijken uit het werkveld

Document

Al sinds april 2017 zet Voetbal Vlaanderen zich in voor vluchtelingen en asielzoekers via het integratieproject “Iedereen op het Veld’ van het Belgisch voetbal, een project gesubsidieerd door Fedasil. Het project wil de integratie van vluchtelingen en asielzoekers bevorderen via voetbal, want voetbal heeft de kracht om mensen samen te brengen.

Een 11-tal pilootclubs in Vlaanderen zetten zich in het kader van dit project in om deze doelgroep te betrekken in hun clubwerking en hen kansen te bieden om zich verder te ontplooien. Hiervoor werken zij samen met de plaatselijke opvanginitiatieven.

“You don’t choose to be a refugee, but you choose to be an active refugee”, zegt een geëngageerde man die een voetbalploegje met vluchtelingen opstartte.  

Verschillende clubs hebben reeds mooie initiatieven op poten gezet. Zo organiseerde R Antwerp FC samen met het opvangcentrum Linkeroever een groot voetbaltoernooi voor vluchtelingen en asielzoekers op zondag 11 juni. Bekijk zeker de Sporza-reportage! Ook Kraainem bouwde een mooi vluchtelingenproject uit met hun club en werken al enkele jaren samen met het Fedasil-centrum van Sint-Pieters-Woluwe. Meer info: Kraainem FC.

Deze goede praktijkengids stelt de lokale integratieprojecten van de voetbalclubs voor aan het brede publiek. Iedere club legt zijn eigen accenten en biedt een antwoord op de lokale noden van de opvanginitiatieven. Al deze mooie projecten tonen aan dat voetbal effectief meer kan betekenen dan louter het spel op het veld. 

Wil je graag meer weten over dit project en de verschillende projecten van onze voetbalclubs? Stuur gerust een mailtje naar Hedeli Sassi, projectcoördinator KBVB, voor meer informatie: integratie [at] footbel.com.