‘Impactgericht denken en handelen’ – Praktische gids van Koning Boudewijnstichting

item_left

foto_Esparta_Palma

item_right

‘Impactgericht denken en handelen’ – Praktische gids van Koning Boudewijnstichting

Document

Met je project of je werking wil de wereld beter maken. Je wil meerwaarde creëren voor jouw doelgroep en voor de samenleving. Je wil dus zeker zijn dat wat je doet ook echt werkt. Je wil weten hoe jouw bijdrage het leven van mensen verandert, niet alleen op de korte maar ook op de lange termijn. Je wil je dus verzekeren van de impact van jouw initiatief. Maar hoe doe je dat? Daarover gaat deze praktische gids die ontwikkeld werd op vraag van de Koning Boudewijnstichting. 

foto_Esparta_Palma

Impact denken en doen gaat over de wil om concrete oplossingen te ontwikkelen voor complexe maatschappelijke uitdagingen en die uit te voeren. Drie vragen staan daarbij centraal. Op welke maatschappelijke uitdaging wil je een antwoord bieden? Welke verandering wil jij tot stand brengen? En hoe kan je weten of je hierin slaagt en wat er beter kan?

Natuurlijk is jouw initiatief slechts één tandwieltje in een heel raderwerk van initiatieven en omstandigheden. De relatie tussen wat je doet en de impact die je wil hebben, is bovendien complex. Je kan een effect niet altijd direct toewijzen aan jouw initiatief of jouw organisatie. Maar je gaat er wel van uit dat je een invloed hebt. Achterhalen welke jouw bijdrage is, waar jouw initiatief het verschil maakt, is een heikele opdracht. Maar de inspanning loont. Je krijgt zo een beter zicht op je initiatief, je bereikt je doelgroep beter, je versterkt de vaardigheden en het leiderschap in je organisatie en je kan helder communiceren. De lessen die je trekt, kan je ook delen met anderen, zodat zij hun eigen organisatie versterken en niet dezelfde fouten hoeven te maken.

Met deze impactgids wil de Koning Boudewijnstichting je op weg helpen om de impact van jouw initiatief te versterken. En dat hoeft niet ingewikkeld of duur te zijn. De gids wil organisaties en individuen aanmoedigen om te leren uit ervaringen, fouten en zelfs mislukkingen, en zo nog beter te worden in wat je als organisatie of individu wil bereiken voor de mensen met wie je werkt; in deze gids vind je informatie, doe- en leestips, en inzichten en ervaringen van denkers en doeners. Aan de hand van zeven vragen leer je impactgericht te handelen en met een lerende blik naar je initiatief en je organisatie te kijken. Je kan alleen aan de slag gaan of anderen binnen of buiten je organisatie uitnodigen om samen te werken. Hoe breder je impactverhaal gedragen is, hoe gemakkelijker het is om er iets mee te doen. 

Beeld: Esparta Palma - CC BY 2.0