Museum open u - Toolkit toegankelijk museum

item_left

foto_c_diewke_van_den_heuvel.jpg

item_right

Museum open u - Toolkit toegankelijk museum

Document

Hoe maak je een museum toegankelijk? Het Van Abbemuseum uit Eindhoven maakte samen met Stichting LCM en Stichting ZET het boek Museum Open U - toolkit voor een toegankelijk museum. Het werd een handboek vol praktische tips en ervaringsverhalen om een museum of organisatie inclusiever te maken. Naast het handboek lanceert het Van Abbemuseum samen met Stedelijk Museum Amsterdam een platform voor inclusieve cultuur: STUDIO i.

foto_c_diewke_van_den_heuvel.jpg

Museum Open U

De brochure 'Museum Open U' staat boordevol tips en concrete aanbevelingen voor musea en andere culturele actoren. Er is aandacht voor de toegankelijkheid van de ruimte maar ook voor de gepaste omgangsvormen die ervoor zorgen dat mensen met een handicap zich helemaal welkom voelen tijdens hun bezoek. De brochure geeft tips en advies over een brede waaier aan beperkingen, waaronder ook visuele en verstandelijke beperking. Verhalen van ervaringsdeskundigen vullen de eerder technische richtlijnen aan en brengen de toolkit tot leven. Je kan een pdf-versie onderaan downloaden. Een gedrukt exemplaar van deze fraai uitgegeven publicatie kan je bestellen via de webshop van het Van Abbemuseum voor 15 euro. Op de website van het Van Abbemuseum kan je op nalezen welke inclusieve programma's het museum ontwikkelt onder de noemer 'onbeperkt van abbe'. 

Studio i

Bij veel musea bestaat de wens om de thema’s toegankelijkheid en inclusie op te pakken, maar vaak ontbreekt de kennis en ervaring om concrete aanpassingen door te voeren. Met STUDIO i brengen het Stedelijk en het Van Abbe hier verandering in. Deze musea hebben de afgelopen jaren nieuwe programma’s ontwikkeld voor mensen voor wie museumbezoek niet vanzelfsprekend is. Een voorbeeld hiervan is het Onvergetelijk-programma voor mensen met dementie en hun dierbaren, dat in 2013 geïnitieerd werd door beide musea. Deze rondleidingen zijn intussen bij twaalf musea in Nederland geïmplementeerd. Daarnaast vormt het Special Guests-programma van het Van Abbemuseum – waarmee het museum toegankelijk wordt voor blinden en slechtzienden, doven en slechthorenden, mensen met afasie en mensen met beperkte mobiliteit – de basis voor STUDIO i.

Musea die concrete stappen willen zetten om hun instellingen toegankelijk en inclusief te maken, kunnen bij STUDIO i terecht voor inspiratie, kennis en advies. Via een digitaal platform (www.studio-inclusie.nl), kenniscafés, symposia en adviestrajecten op maat wordt informatie over toegankelijkheid, inclusie, representatie en diversiteit verzameld en gedeeld.