Toolbox: Maak jouw vereniging inclusief

item_left

nathan-anderson-unsplash

item_right

Toolbox: Maak jouw vereniging inclusief

Document

Konekt vzw ontwikkelde een gratis toolbox die verenigingen ondersteunt om inclusiever te werken. Met tips en tricks, verhalen en methodieken om concreet aan de slag te gaan in je vereniging. Wil jouw organisatie personen met een beperking de kans geven om een actieve rol op te nemen? Kun je advies gebruiken om werk te maken van een inclusief medewerkersbeleid, maar weet je niet goed waar te beginnen? De toolbox 'Maak jouw organisatie inclusief' van Konekt helpt je op weg. 

nathan-anderson-unsplash

In 7 stappen naar een inclusieve werking

De volledige toolbox beschrijft een traject in 7 stappen. Bij elke stap horen creatieve methodieken om met je collega's/vrijwilligers aan de slag te gaan. Konekt raadt je aan om het volledige traject af te leggen. Je kan ook kiezen om maar een deel toe te passen of de bundel enkel ter inspiratie te gebruiken.

Stap 1: Verzamel de Tchaka
Ontdek welke succesverhalen al bestaan in je organisatie. Want stilstaan bij het positieve geeft energie.

Stap 2: Kies een focus
Bepaal de focus van wat exact je wil veranderen om inclusiever te worden.

Stap 3: Droom de droom
Droom samen over de verandering die je wil bereiken, zonder enige belemmering. Er zijn geen limieten, de droom mag onrealistisch lijken.

Stap 4: Bepaal de toekomst
Vertaal je droom naar een positief en haalbaar toekomstbeeld. Dit zal helpen om doelen en tussenstappen te bepalen.

Stap 5: Kijk naar het nu
Lijst op wat er al goed loopt. Waar er nog werk aan is. En wie erbij betrokken is.

Stap 6: Maak een plan
Je voelt dat het fijne, uitdagende spanningsveld tussen jullie gedroomde toekomst en het heden een drijfveer kan zijn om stappen te zetten. Nu wordt het concreet!

Stap 7: Ga aan de slag 
Tijd om aan de slag te gaan. De inclusieve werking komt nu echt in zicht.

Aan de slag!

Je kan de toolbox 'Maak jouw organisatie inclusief' hier downloaden. Het document telt 134 pagina's en behandelt 7 thema's met 28 bijhorende methodieken.

Wil je extra begeleiding van Konekt? Dat kan!

Optie 1: Ondersteuning op maat
Jouw organisatie is aan de slag gegaan met de toolbox. Super! Maar je loopt vast op enkele stappen, of hebt nood aan een klankbord. In dat geval kan Konekt je begeleiding op maat bieden. Ze ondersteunen en adviseren je graag rond concrete vragen en cases.

Optie 2: Procesbegeleiding bij 1 van de 7 stappen. Of bij het volledige traject
Je droom bepalen, een concreet actieplan opstellen, succesverhalen in kaart brengen... Om dat met je team te verwezenlijken, kan een duwtje in de rug van een ervaren procesbegeleider helpen. Konekt neemt jouw organisatie van kop tot teen mee in een inclusieve visie. Dat kan zowel per stap als voor een a-tot-z-traject.

Optie 3: Volg een train-de-trainer
Ben je volledig gebeten door de inclusieve visie en wil jouw organisatie een voortrekkersrol spelen in jullie omgeving of vakgebied? Word zelf expert en volg onze train-de-trainer 'Maak jouw organisatie inclusief'.