Vrijuit. Over minderjarige nieuwkomers en vrije tijd.

item_left

brochure_vrijuit

item_right

Vrijuit. Over minderjarige nieuwkomers en vrije tijd.

Document

De inburgering van minderjarige anderstalige nieuwkomers gebeurt niet via een inburgeringstraject, maar vooral door school te lopen. Het onthaalbureau verzorgt de toeleiding van minderjarige anderstalige nieuwkomers naar een geschikte school of naar het onthaalonderwijs. Als dat nodig is, worden ze ook begeleid naar welzijns- en gezondheidsvoorzieningen. De gemeente informeert hen over het socioculturele aanbod (bijvoorbeeld verenigingen, sportieve en culturele activiteiten, jeugdvoorzieningen) in de gemeente. 

Het Europees Integratiefonds in Vlaanderen pakt uit met 'VRIJUIT', een publicatie over minderjarige nieuwkomers en vrije tijd. Je leest er alles over drie EIF-projecten die initiatieven ontwikkelden om de deelname van minderjarige nieuwkomers aan cultuur-, jeugd- en sportinitiatieven te verhogen. Kinderen, jongeren en projectmedewerkers uit Turnhout, Aalst en Brussel brengen hun boeiende verhaal. Naast de succesverhalen komen ook de drempels aan bod waarover ze struikelden.

De publicatie vormt een handige praktijkgids voor lokale besturen die een gelijkaardig project willen opstarten. De concrete tips bieden inspiratie bij de vleet om zelf met hun ervaringen aan de slag te gaan! Aan vrije tijd voor nieuwkomers kan immers niet genoeg gewerkt worden…

Bijlage(n):