Case Study Antwerp City Pirates

item_left

item_right

Case Study Antwerp City Pirates

Dossier

DieGem, een grootschalig onderzoeksproject dat nieuwe vormen van solidariteit in diversiteit onderzoekt, maakte een case study van de voetbalclub Antwerp City Pirates. Het rapport is nu beschikbaar. 

Het DieGem-project is een samenwerkingsverband tussen diverse universiteiten en hogescholen. Centraal staat het onderzoek naar innovatieve vormen van solidariteit in diversiteit: op de werkvloer, in de woonomgeving, op school, in de sportclub, het jeugdhuis, enz. De voornaamste hypothese van het DieGem onderzoek is dat de betrokkenen op deze plaatsen leren omgaan met culturele diversiteit, en zo worden aangezet om burgerschapspraktijken op te zetten die leiden tot vernieuwende vormen van solidariteit in diversiteit.

Om deze hypothese te testen, werden 32 case studies opgezet. Eén daarvan is die van de Antwerpse voeltbalclub City Pirates. De club startte 10 jaar geleden met een sociaal project waarbij kansen geven aan de jeugd een centrale rol innam. Diversiteit en een maatschappelijke rol opnemen vormt een belangrijk aandachtspunt in de club.

Onderzoekers Floor Spijkers en Marjan Moris interviewden talrijke belanghebbenden in de club en schreven hun analyse neer in een rapport.  Eén van conclusies is dat de transformatie van voetbalclub tot sociaal project veel praktijken van solidariteit in diversiteit heeft teweeggebracht. City Pirates is een bijzonder voorbeeld van hoe een voetbalclub kan bijdragen aan solidariteit in diversiteit.

Het rapport vind je hier. In MO Magazine verscheen ook een artikel over deze boeiende case